latinica  ћирилица
24/05/2019 |  21:31 ⇒ 24/07/2019 | 12:02 | Аутор: srpskainfo.com

Бањалука: Еколошка катастрофа - земљиште загађено канцерогеним уљем

Дио земљишта у Пословној зони Инцел загађен је веома опасним и канцерогеним уљем пирален и другим тешким металима, потврдили су резултати анализе земљишта коју је урадио Институт за заштиту и екологију Републике Српске, сазнаје Српскаинфо.
Бањалука: Земљиште загађено канцерогеним уљем (Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија) -
Бањалука: Земљиште загађено канцерогеним уљем (Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија)

Овај еколошки инцидент се десио када су радници покушали исјећи дијелове трафостанице. Том приликом, један дио уља је исцурио у земљу, а други дио је плануо. Несрећа се десила у кругу некадашње Енергане, а коју је купила фирма Лукић инвест, и само захваљујући брзој интервенцији бањалучких ватрогасаца спријечена је још већа катастрофа.

О овом инциденту је обавијештена и Влада Републике Српске, а сада се поставља питање како уклонити уље, које се тамо и даље налази, те спријечити даља загађења.

Међутим, према сазнањима портала Српскаинфо, за уклањање и уништавање овог уља потребно је на стотине хиљада марака.

- Нигдје у окружењу не постоји фирма која то може уништити. Најповољнија је опција да се то уље превезе у Њемачку, гдје би могло бити уништено. Према првим процјенама, транспорт и уништавање би могло коштати више од милион КМ - рекао је саговорник овог портала.

Осам узорака

У Инспекторату Републике Српске рекли су да је еколошка инспекција Града Бањалуке обавила инспекцијски надзор у оквиру којег је обављено узорковање земљишта на присуство штетних материја.

- Узето је осам узорака земљишта на различитим тачкама у зони Инцел, од чега су два узорка узета на самој локацији некадашње Енергане, гдје је избио пожар. Резултатима анализе та два узорка утврђено је присуство различитих штетних супстанци, између осталог пиралена и тешких метала - рекла је портпаролка Инспектората Душанка Макивић.

Она је додала да у Инспекторату сматрају да је неопходно извршити додатна узорковања ширег простора Пословне зоне, ради сагледавања комплетног чињеничног стања и сагледавања могућих начина санације и спречавања загађења.

Српскаинфо наводи да је ријеч о веома опасном уљу и да може озбиљно угрозити живот и здравље људи ако дођу у контакт с њим.

Опасности

Начелник Одјељења за инспекцијске послове Јанко Кецман рекао је да су они одмах наложили сва потребна вјештачења и урадили све што је било у њиховој могућности, те да и даље настављају контроле.

Шеф Катедре за термотехнику Машинског факултета у Бањалуци Петар Гверо каже да је у питању изразито канцерогено уље које се користило као саставни дио уља за хлађење трафоа.

- Ради се о материјалу који је високо на категорији опасних материја, а неки га стављају у исти ранг с радиоактивним материјама. Он се не може природно разградити; ако уђе у земљиште, оно ту остаје. Највећа опасност од пиралена настане када дође до пожара, јер сагоријевањем таквог материјала окружење се директно излаже отровима - каже Гверо.

Уклањање

Уколико пирален цури у земљу, може доћи у контакт са подземним водама, а оне у свом циклусу долазе у контакт са живим свијетом и може ући у ланац људске исхране.

- Када се деси цурење, ескпресно се мора што прије уклонити извор и спријечити даљи улазак у земљиште. Затим морате изоловати терен гдје се то десило и да људи немају контакт с њим. Потом се та земља која је загађена мора ископати и она би требало да буде уништена у одговарајућим предузећима. Осим тога, треба узети и узорке воде у близини, како би се утврдило да ли је контаминирана - појаснио је Гверо.

Он је додао да је највећа опасност да то тако остане, да киша сапере уље и оно дође до одређених биљки које људи могу јести.

Треба напоменути и да се мјесто гдје је горио и исцурио пирален налази у близини Врбање и Врбаса. Само један литар овог опасног уља може да затрују цијели ток једне ријеке и да убије сав биљни и животињски свијет у њој, наводи Српска инфо.

Обавијештена Влада Српске

О резултатима анализе земљишта у кругу некадашњег Инцела обавијештена је и Влада Републике Српске и ресорна министарства.

- Неопходно је да се они укључе у рјешавање овог проблема, а посебно у дијелу који се тиче обезбјеђивања финансијских средстава за спровођене санације контаминираних локација. Активности и мјере које су неопходне за трајно отклањање ризика превазилазе техничке и економске могућности инспекције - рекла је Макивићева.