latinica  ћирилица
16/05/2019 |  22:29 ⇒ 22:32 | Аутор: РТРС

Српска види шансу у сарадњи са руском области (ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је у нашој емисији Печат да Република Српска види велику шансу у сарадњи са руском Нижњеновгородском области и да је већ у позицији да реализује раније потписан споразум о сарадњи.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

Вишковић је рекао да је Српска заинтересована и за сарадњу у области гасификације.

- Српска је спремна да гасовод који треба да стигне до Србије, буде продужен и према Бањалуци. Чак сам и понудио да, уколико је неко спреман да инвестира у продужење тог гасовода, дамо концесију или формирамо заједничко предузеће, а понудио сам и да буде изграђена гасна електрана - навео је он.

Премијер Српске је рекао да је делегацији Нижњеновгородске области на данашњем састанку у Бањалуци представио пројекте и из сектора обновљиве енергије. Подсјетио је да Русија има одређене баријере у пословању са ЕУ и да би у том смислу географски положај Српске, која је на вратима Уније, могао да буде мост за производе из Русије на европско тржиште.

Вишковић је рекао и да је туристичка сарадња била једна од тема састанка и да Српска види шансу и у тој области.

Премијер Српске је навео да ће предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик сигурно учествовати на предстојећем Економском форуму у Санкт Петерсбургу, те да још не зна хоће ли и он присуствовати том скупу.

Најавио је да ће од 23. маја боравити у Линцу у Аустрији, гдје се отвара изложбени салон привреде Републике Српске и гдје ће привредници бити у прилици да своје производе презентују аустријском тржишту.

Вишковић је најавио и низ састанака са аустријским привредницима, у циљу даљег развоја привредна сарадња.

Погледајте цијели интервју са премијером Српске:

Повезане вијести:

Вишковић у Печату: Влада ће помоћи поплављеним домаћинствима