latinica  ћирилица
16/05/2019 |  21:46 ⇒ 22:01 | Аутор: РТРС

Могу ли ојачани насипи у Семберији одољети новом плавном таласу?

Грађани Семберије још се нису оправили од маја 2014. године, а овогодишње поплаве и раст водостаја пробудили су стари страх. Међутим, овог пута су оптимистичнији, јер су насипи на Сава додатно ојачани.

Тог маја 2014. године, иако је киша падала данима, ништа није указивало да ће се догодити катастрофалне поплаве које ни најстарији Семберци не памте. Мирна Сава и брза Дрина спојиле су се у граду Бијељина. Када су се повукле, иза себе оставиле су пустош. 

Под водом је било 22.000 кућа, јавних и привредних објеката. Становништво очајно. Штета процијењена на 123 милиона КМ. Слиједе године опоравка. Многи их никада неће ни дочекати. За опоравак највише је издвојено из Фонда солидарности, 23 милиона КМ. Многим породицама помогли су и страни донатори. Све што су мјештани села Бродац, Балатун, Велино Село, Батковић, Остојићево, Попови, Амајлије, Дворови, годинама градили, вода која је надирала са свих страна уништила је за неколико сати.

Радиша Рикановић ни пет година касније није се опоравио, поплава је једном од највећих пољопривредника у овом дијелу Семберије направила штету од 113.000 КМ. Тако је процијењено. Каже, добио је 9.300 КМ.

Ништа боље није прошао ни Славиша Марјановић из Велиног Села. Поплава му је уништила кукуруз и пшеницу, штета је била 70.000 КМ.

Многи мјештани поплављених села нису жељели пред јавност, огорчени су. Тврде да није криво небо него људски фактор. Због чега су попустили насипи, да ли је становништво упозорено, да ли је градска власт и Цивилна заштита била спремна за овакав проблем и на крају, питање свих питања, како је помоћ дијељена? Била је то изборна година, што значи идеалан терен за манипулације, па чак и у најтежим тренуцима.

Република Српска је од 2014. године до данас уложила значајна средства у системе одбране од поплава. ЈУ Воде Српске, као надлежна републичка институција за послове у водопривреди, реализује пројекат хитних мјера заштите од поплава који се финансира из средстава Европске инвестиционе банке у износу од 55 милиона евра, као и пројекте санације водопривредних објеката оштећених у мајским поплавама 2014. године који се финансирају из Фонда солидарности.

У оквиру ових пројеката, у протеклих пет година урађено је много на санацији насипа, реконструкцији и санацији оштећених водопривредних објеката, те регулацији ријечних корита и канала у Републици Српској.

Данас, гдје год постоје изграђени објекти заштите од поплава, постоји и висок ниво поузданости одбране од поплава. Тамо гдје не постоје изграђени заштитни насипи, као што је на бујичним брдским водотоцима или поред ријеке Дрине на подручју Семберије, и даље постоји опасност од изливања ријека због високих водостаја.

Дакле, Дрина ће и даље за мјештане Јање бити опасност, али не због неба већ због људског фактора. И поред жеље да се гради насип, пишу се петиције, мјештани Јање сматрају да ће остати без земље, јер насипа на Дрини нема.

Маја 2014. слике угинулих животиња, поплављених њива, уништених кућа, страх и сузе грађана Семберије обишле су свијет. И овог маја 2019. грађани Семберије поново гледају у небо.

Поплаве од прије пет година на површину избациле су много тога што нас чини људима али и нељудима. Била је ово још једна несрећа која нас је задесила, али не и ујединила. Напротив, тамо гдје није требало, унијела је још више раздора. Зато, не поновило се!