latinica  ћирилица
16/05/2019 |  21:01 ⇒ 17/05/2019 | 10:35 | Аутор: РТРС

Вишковић у Печату: Влада ће помоћи поплављеним домаћинствима

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је у нашој емисији Печат да ће Влада помоћи поплављеним домаћинствима у Српској.

Вишковић је навео да ће Влада средствима из Фонда солидарности помоћи, прије свега, онима који су претрпјели штету на стамбеним објектима, али и на пољопривредном земљишту и путној комуникацији.

- Не можемо рећи да ће Влада надокнадити сву штету, она ће вјероватно бити милионска, али то ћемо знати након процјена које ће вршити комисије које ће формирати локалне заједнице - рекао је он.

Премијер Српске је навео да ће средства за помоћ поплављенима бити упућена посредством локалних заједница, те да је Влада данас упутила помоћ приједорском Црвеном крсту.

Вишковић је рекао да ће штета коју су поплаве проузроковале утицати на БДП Републике Српске и сегменте економског раста.

Премијер Српске је нагласио да су институције реаговале на вријеме, наводећи да ће улога људског фактора бити испитана. Нагласио је да се не смије поновити ситуација у којој неријешени имовинско-правни односи не дозвољавају ефикасну заштиту подручја угрожених поплавама.

- Јуче сам био у Приједору и остао сам затечен информацијом да мање од 30 метара насипа, који је био у плану и за који су била обезбијеђена средства, није урађено због неријешених имовинско-правних односа и да је због тога поплављено око 300 објеката - рекао је Вишковић.

Он је најавио могућност да се у случајевим водозаштитних пројеката у експропријацију иде посредством Владе Републике Српске и проглашења општег интереса. Тиме би локалне заједнице биле дужне да обавијесте Владу о таквим случајевима, која би потом одредила општи интерес у пројектима водозаштите, како физичка лица не би била у могућности да опструишу такве пројекте.

Говорећи о сарадњи са руском Нижњеновгородском области, чији представници бораве у Бањалуци, Вишковић је рекао да Република Српска у томе види велику шансу и да је већ у позицији да реализује раније потписан споразум о сарадњи.