latinica  ћирилица
16/05/2019 |  16:25 ⇒ 17:37 | Аутор: РТРС

Фоча: Породице погинулих бораца на маргинама друштва

Фочанка Драгиња Вуковић (72), мајка Мирослава, борца погинулог у Одбрамбено-отаџбинском рату , каже да је и данас боли неправда. Сматра да се мора повести више рачуна о породицама чији су чланови дали живот за Републику Српску.

Драгиња Вуковић, каже да су након што јој је у Одбрамбено-отаџбинском рату погинуо двадесет тргодишњи син Мирослав, остале сталне трауме. Све се то одразило на њено и мужево здравље. Од свега највише је тишти што њен тридесет једногодишњи син Миланко ни након десет година проведених на бироу није успио да добије посао.

- На све конкурсце се јављао и девет одбијеница добио је у Фочи, и још три су стигле из Сарајева - разочарано каже Драгиња Вуковић, мајка погинулог борца.

Истиче да су се обраћали на многе адресе за помоћ, али узалуд. Тврди, ни у једној јавној установи није успио доћи до посла.

- Мој син мора да иде у иностранство да ради на црно. Оставља нас саме и болесне, ја оперисана, муж мора у бању. Морамо молити комшије да нас одвезу до Дома здравља - додаје Драгиња.

Драгиња и Јово Вуковић вјерују да ће од надлежних стићи разумијевање. Из Општине одговарају да су помогли и помажу у складу са својим могућностима и да не могу да запошљавају. У Министарству борачко-инвалидске заштите увјеравају да им се из ове породице никада нису писмено обратили и додају да остварују сва права проистекла из закона о породицама погинулих бораца.