latinica  ћирилица
15/05/2019 |  12:14 ⇒ 12:27 | Аутор: РТРС

Семберија: Не очекују се проблеми са водостајима

Водостаји ријека Дрине и Саве у доњем току од јуче су повећани.

Ниво Саве се за 24 часа повећао за нешто више од метар и по, док је водостај Дрине за пола метра виши у односу на претходни дан. Надлежни кажу да поред повећања водостаја ове двије ријеке, проблема не би требало бити, а у наредна два дана очекује се врх таласа и достизање максималног водостаја.

Сава је од 07.00 до 09.00 часова порасла за 15 центиметара и константно се повећава у посљедња 24 часа. Мјештани у селима који живе поред ријеке сматрају да нема опасности и да корито Саве може примити сву воду из горњег тока.

Водостај Дрине је у 07.00 часова на мјерном мјесту Радаљ износио 245 центиметара и виши је за 53 центиметра у односу на јучерашњи дан.

Сава је у Рачи у 09.00 часова била на коти од 484 центиметара и виша је за 127 центиметра у односу на претходни дан. Из Вода Српске наводе да се ситуација смирује и да неће бити проблема са водостајима у Семберији, који су на око два метра испод коте редовне одбрана од поплава.

- С обзиром да је у протеклих неколико година савски насип на критичним мјестима реконструисан, он је у Семберији у потпуности заштићен, тако да плавни талас који долази са запада неће правити проблем - истиче Саша Мирић, портпарол Вода Српске.

Тренутно нема опасности од изливања ријека на подручју Зворника. У односу на јучерашњи дан ниво бујичних рјечица је или у опадању или у стагнацији. Благо је повећан ниво Дрине, али је далеко од потенцијалне опасности, истакао је шеф Службе Цивилне заштите у Зворнику.