latinica  ћирилица
21/04/2019 |  16:45 ⇒ 22:30 | Аутор: РТРС

Говедарица, Миличевић и Шаровић у оптицају за предсједника СДС-а (ФОТО)

Вукота Говедарица, Милан Миличевић или Мирко Шаровић – ова три имена су у оптицају за новог предсједника СДС-а који ће се бирати на Скупштини ове странке средином јуна. На данашњој сједници Главног одбора СДС-а у Источном Сарајеву усвојени су критеријуми за унутарстраначке изборе, а разговарано је и о актуелној политичкој ситуацији.

Прво рјешење је да имамо једног кандидата око којег ћемо се сви окупити, а друго да имамо два кандидата – за актуелног првог човјека СДС-а Вукоту Говедарицу оба приступа су демократска, а не крије да је поборник овог првог.

Након што је прије пар дана Милан Миличевић у Теслићу најавио да ће бити кандидат за предсједника СДС-а, а за то му стигла подршка и од Милована Бјелице, Говедарица данас потврђује да су у трци три имена – Мирко Шаровић, који се још не изјашњава, Миличевић и он.

- Колико видим то су та три имена која су у оптицају. Дакле, три имена која су у оптицају, сигурно су та имена, друга имена се не спомињу. Лично сам поборник таквог приступа да личност од заиста великог ауторитета и интегритета, не само у СДС-у, већ и у Српској, па и у БиХ, буде личност око које ћемо се окупити, али видјећемо шта ће донијети вријеме - навео је Говедарица.

И.Сарајево: Сједница ГО СДС (Фото: РТРС)

Није Говедарица данас желио да коментарише објављену фотографију на којој у једном од кафића у Источном Сарајеву непосредно прије сједнице сједе Шаровић и Миличевић.

Каже, и он сједи и разговара и са једним и са другим. Али јесте истакао да је Главни одбор констатовао да је донесена добра одлука да се не иде ни у какву коалицију са СНСД-ом на бх нивоу.

Каже да би волио да дође до усаглашеног става како би био формиран Савјет министара, те да СДС остаје досљедан у ставу по питању МАП-а, односно приступања НАТО-у.

- Наш став је непромијењен, он је досљедан као што је био и у ранијим годинама и свакако дали смо подршку министрима СДС-а у Савјету министара на свим активностима које су до сада водили, а када је у пиатњу МАП, пет пута су наши министри скидали с дневног реда годишњи национални план - рекао је Говедарица.

Није Говедарица у силној подршци министрима СДС-а поменуо Драгана Мектића који је недавно у федералним медијима експлицитно поручио да подржава улазак БиХ у НАТО, па се поставља питање да ли је посриједи посипање пепелом.

Рецимо и то да је са сједнице Главни одбор СДС-а указао да је економско-привредни систем Републике Српске неодржив, те да Влада Српске заиста мора да направи добре мјере како би стање у наредној години било боље него што је данас.