latinica  ћирилица
09/04/2019 |  12:41 ⇒ 12:59 | Аутор: РТРС

Талић: Српска треба донијети најбоља законска рјешења за дуално образовање

Предсједник Скупштине града Бањалука Зоран Талић сматра да Влада Републике Српске у погледу успостављања дуалног образовања треба да прати искуства из региона, те да донесе најбоља законска рјешења која ће се спроводити кроз институције Републике Српске.
Бањалука: Конференција "Пилот пројекат дуалног образовања" - Фото: СРНА
Бањалука: Конференција "Пилот пројекат дуалног образовања"Фото: СРНА

Талић, који у Бањалуци данас присуствује конференцији "Пилот-пројекат дуалног образовања" рекао је новинарима да ће Град Бањалука у наредном периоду покушати да трансформише Раднички универзитет како би се успоставио овај пилот пројекат, а о чему ће бити говора на сједници Скупштине града Бањалука идућег мјсеца.

- Кључ овог питања је системско рјешење које треба да иде од наших институција, а Град Бањалука ће пратити све законске оквире који се буду у овом погледу доносили - истакао је Талић.

Талић је рекао да је заједно са одређеним бројем привредника и уз помоћ Владе Швајцарске успио да обезбиједи једног швајцарског експерта који је раније боравио у Бањалуци и сачинио један документ о дуалном образовању којег ће представити на скупу.

Помоћник министра просвјете, науке и технолошког развоја Републике Србије Габријела Грујић изразила је увјерење да Република Српска може остварити исте резултате као што су остварени у Србији у развоју дуалног образовања.

- У Србији је дуално образовање препознато као модел-начин усвајања знања и спроводи се на свим нивоима у средњем и високом образовању - истакла је Грујићева.

Она је појаснила да се Србија опредијелила за дуалност образовања да ученици теоретска знања стичу у школама, на факултетима или на високим струковним школама, а да струку и савремени технолошки развој сагледавају у компанијама.

Регионални привредник и инвеститор Един Дацић сматра да је увођење дуалног система образовања предуслов за побољшање ситуације у привреди Републике Српске.

- Сваки послодавац има интерес да по сваком запосленом има већу продуктивност, а што му омогућава да исплати већу плату и то би на неки начин спречило одлазак људи са ових простора - истакао је Дацић.

Директор Јавне установе Раднички универзитет Бањалука Босиљка Радић рекла је новинарима да идеја трансформације овог Универзитета треба да пронађе модел дуалног начина образовања како да на квалитетан и брз начин ријеши проблем неквалификоване радне снаге на простору Града Бањалука и шире.

Конференцији присуствују представници академске заједнице, декани факултета, актив директора средњих школа, представници синдиката, Удружења послодаваца Републике Српске.