latinica  ћирилица
06/03/2019 |  14:34 ⇒ 14:50 | Аутор: РТРС

Селак: Обезбиједити оптималне услове за рад Правобранилаштва

Посланик Социјалистичке партије и члан Одбора за политички систем, правосуђе и управу Горан Селак поручио је на данашњој сједници Народне Скупштине Републике Српске да је потребно створити оптималне услове за рад Правобранилаштва Републике Српске.
Горан Селак - Фото: РТРС
Горан СелакФото: РТРС

Током дискусије око Извјештаја о раду Правобранилаштва, посланици НСРС су упознати да Правобранилаштво нема канцеларије у Бањалуци и Требињу, као и да се суочавају са одливом кадрова.

Селак је истакао да подржава закључке у Извјештају у којима се наводе проблеми али и конкретна рјешења по питању тешкоћа у функционисању Правобранилаштва.

- У Бањалуци и Требињу, Правобранилаштво нема своје просторије. Институција која се на директан начин бави заштитом интереса Републике Српске нема трајно ријешено питање смјештаја у највећим градовима Крајине и Херцеговине. Поред недостатка простора за рад, евидентно је да постоји и проблем са кадровима - истакао је Селак.

Дио тог проблема, каже тиче се висине примања, односно материјалног статуса носилаца правобранилачке функције.

- Предложено је изједначавање материјалног статуса са статусом тужилаца и судија у Републици Српској из разлога што запослени у Правобранилаштву одлазе у правосуђе, адвокатуру и нотаријат, гдје имају бољи материјални положај. Такође, по узору на правосуђе и тужилаштво, потребно је ријешити и обуку кадрова у Правобранилаштву. Мислим да се овдје не ради о проблемима Правобранилаштва, него о проблему читавог друштва и надам се да ћемо у најскорије вријеме разговарати о конкретним корацима у правцу рјешавања ове ситуације - рекао је Селак.