latinica  ћирилица
06/03/2019 |  11:27 ⇒ 15:55 | Аутор: СРНА

Касиповић: Отклонити притисак на тужилаштва и судове

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић сматра да је важно отклонити било какав притисак на тужилаштва и судове, али, исто тако, тражити одговорност и професионалност у њиховом раду.
Антон Касиповић - Фото: РТРС
Антон КасиповићФото: РТРС

Током расправе у Народној скупштини Републике Српске о извјештају Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ за 2017. годину, Касиповић је нагласио да је страшна ситуација да поједини људи леже по 40 година у затворима због ретроактивне примјене закона који није могао бити кориштен у предметима ратних злочина.

- Страшно је да је и 40 дана, то је кршење закона и Европске конвенције о људским правима - рекао је Касиповић, истичући да треба заједнички видјети да ли је могуће обновити поступке и тражити правду за те људе.

Он је истакао да ће Република Српска размислити о формирању ВСТС-а Републике Српске и да ће ресорно министарство ове године предложити доношење закона о суђењу у разумном року.

- Било би добро да се одржи тематска сједница Народне скупштине Републике Српске о стању у правосуђу - истакао је Касиповић.

Он је најавио да ће у наредних мјесец дана на сајту ресорног министарства бити објављени резултати рада свих правосудних институција у Републици Српској како би се видјело како, ко и колико ради, те да се сагледају проблеми у тој области.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић рекао је да није задовољан радом правосуђа у Српској и БиХ, због чега треба утврдити проблеме и понудити рјешења без притиска на рад судија, јер је правосуђе независно.

Он је навео да је један од проблема недовољна едукација судија.

Посланик СДС-а Недељко Гламочак сматра да је ВСТС БиХ "рак рана" правосуђа која је закочила реформе у тој области.

- ВСТС БиХ није ништа учинио да измијени лоше стање када је ријеч о ретроактивној примјени закона у предметима ратних злочина - истакао је Гламочак.

Он је рекао да судови доносе одлуке под притиском политике, оцијенивши да због недостатка правне сигурности људи напуштају ове просторе.