latinica  ћирилица
06/03/2019 |  09:55 ⇒ 21:53 | Аутор: РТРС

Парламет Српске усвојио више извјештаја

Народна скупштина Републике Српске примила је к знању два Извјештаја Главне службе за ревизију јавног сектора Српске и Извјештаје о раду Републичке комисије за утврђивање сукоба интереса у органима власти Српске, Правобранилаштва Српске и ВСТС-а БиХ за 2017. годину. Посланици су подржали грађанску иницијативу која ће омогућити увођење бесплатних уџбеника за све ученике основних школа у Српској, уз закључак да се припреми Закон који ће регулисати ову област.

21.50 - Народна скупштина Републике Српске је на приједлог Комисије за избор и именовања за потпредсједнике Владе Српске изабрала министра за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренку Голић из реда бошњачког и министра правде Антона Касиповића из реда хрватског народа.

21.40 - Усвојени извјештаји Фискалног савјета за 2017. годину

21.20 - Комисија Народне скупштине Републике Српске за избор и именовања предложила је парламенту Српске да у складу са приједлогом премијера Радована Вишковића за потпредсједнике Владе Српске буду изабрани министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић из реда бошњачког и министар правде Антон Касиповић из реда хрватског народа.

Комисија је вечерас, у оквиру тачке избор и именовања, предложила Народној скупштини да за предсједника те комисије буде изабран народни посланик Радован Вуковић, а да Игор Жунић буде разријешен ове дужности.

Предложено је и да Вуковић буде изабран за члана у Административној комисији, а Мирела Кајкут Зељковић за члана Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду и Одбора за образовање, науку, културу и информисање.

Комисија за избор и именовања предложила је да Далибор Стевић буде изабран за замјеника предсједника Одбора за образовање, науку, културу и информисање и члана Одбора за здравство, рад и социјалну политику.

Предложено је и да Жељко Тодоровић буде изабран за спољног члана Одбора за уставна питања, Ранко Карапетровић за спољног члана Одбора за локалну самоуправу, а Миладин Драгичевић, Наталија Тривић и Тања Тулековић за спољне чланове Одбора за Доњу Градину.

Комисија је предложила Народној скупштини да Борислав Радић, на лични захтјев, буде разријешен дужности члана Независног одбора.

Комисија за избор и именовања је за избор два спољна члана Одбора за борачко-инвалидску заштиту Народне скупштине предложила парламенту Недељка Митровића- приједлог Републичке организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Српске, Миломира Савчића - приједлог Борачке организације Српске, Драгана Врховца - приједлог Савеза ратних војних инвалида Српске и Микана Дрљачу - приједлог Српског покрета невладиних организација Спона.

Овом тачком апсолвиран је дневни ред друге редовне сједнице Народне скупштине Српске, а предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић најавио је гласање.

21.15 - Клубови посланика СНСД-а, ДНС-а, СП-а, Демоса и Уједињене Српске предложили су закључке према којима Народна скупштина обавезује Владу Републике Српске да у буџету за 2020. годину, у складу са могућностима, планира средства за обезбјеђење бесплатних уџбеника за социјално осјетљиве категорије ученика који похађају основну школу у Српској.

Приједлогом закључака Народна скупштина даје подршку грађанској иницијативи у вези са увођењем бесплатних уџбеника за ученике основних школа.

Народна скупштина предлаже Влади Републике Српске да у наредном периоду изради закон о бесплатним уџбеницима за ученике основних школа у Републици Српској.

20.30 - Посланик СНСД-а Денис Шулић сматра да је потребно пронаћи системско и трајно рјешење у наредном периоду ради обезбјеђивања бесплатних уџбеника за све ученике основних школа у Републици Српској.

Он сматра да, осим Владе Републике Стрске, општине и градови из својих буџета треба да финансијски подрже бесплатне уџбенике за све основце у Српској.

Посланик СДС-а Давор Шешић сматра да је ова иницијатива добра и да је треба подржати.

Посланик ПДП-а Драшко Станивуковић рекао је да мора бити новца за бесплатне уџбенике за све ученике основних школа у Републици Српској, ако се има у виду да се милионска средства троше за мање битне ствари.

Посланик СП-а Андреа Дорић каже да СП подржава ову грађанску иницијативу, те да је потребно разговарати и пронаћи најбоља рјешења за њену реализацију.

19.40 - Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић изјавила је да ресорно министарство у овој школској години не може подржати грађанску иницијативу о увођењу бесплатних уџбеника за све ученике основних школа, јер буџетом нису предвиђена средства за то.

Она је додала да је у овогодишњем буџету Српске за бесплатне уџбенике предвиђено 980.000 КМ, док је за увођење бесплатних уџбеника за све ученике основних школа у Српској потребно обезбиједити додатних 11 милиона КМ.

Тривићева је рекла да ће ова година протећи у анализи и упоредној изради социјалне карте која не подразумијева само права социјалних категорија, већ и права свих других категорија у друштву у вези са овом иницијативом.

Она је подсјетила да ресорно министарство од школске 2007. године обезбијеђује бесплатне уџбенике за ученике првог и другог разреда основних школа, за шта је до сада издвојено око 11,5 милиона КМ.

Члан иницијативног одбора за покретање ове грађанске иницијативе Душко Тадић сматра да би, поштујући иницијативу коју је потписало 4.600 грађана Републике Српске, Народна скупштина у цијелости требало да прихвати овај приједлог.

18.50 - Горан Димитрић из бањалучког "Урбис центра", који се бавио израдом плана, рекао је у завршној ријечи о овом приједлогу одлуке да су са представницима Еко зоне Шипово, који заговарају одгађање усвајања овог планског документа, имали добру сарадњу и да није било примједаба приликом израде зонинг плана.

- Током израде плана прибављене су све сагласности релевантних органа и институција, попут Завода за заштиту споменика и културно-историјског насљеђа Српске. Овај процес је прошао јавни увид и није било примједаба на планско рјешење - навео је Димитрић.

Он је рекао да је овај плански документ усклађен са просторним планом Републике Српске, те да се уводе услови и могућности легализације постојећих објеката, али и правила за изградњу нових објеката.

- Тиме се настоји спријечити урбицид на том простору - рекао је Димитрић.

18.30 - Министар за просторно уређење, грађевинаство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је на сједници Народне скупштине да се Приједлогом одлуке о усвајању Зонинг плана подручја посебне намјене "Јањске отоке" штити то подручје од девастације и бесправне градње.

Голићева је подсјетила да је просторним планом Српске на том подручју предвиђена хидроцентрала снаге 24 мегавата, али да ресорно министарство није било за то.

Она је током посланичке расправе навела да је проблем у вези с тим настао 2005. године када је дато више од 100 концесија за мале хидроцентрале у Српској и када су потписани уговори према којима је на простору Шипова и Јањских отока планирано 11 малих хидроелектрана.

- Ја то не бих никада потписала. Може бити само једна хидроцентрала и сигурно је да ће бити заштићене Јањске отоке. Предлажем да се усвоји ова одлука јер у супротном може настати хаос на том подручју - оцијенила је Голићева.

Посланик СДС-а Дарко Митрић рекао је да је против Приједлога одлуке о усвајању Зонинг плана подручја посебне намјене "Јањске отоке", по скраћеном поступку, наводећи да су му бројни мјештани Шипова поручили да нису за изградњу мини хидроелектране јер тврде да би то могло да наруши природну средину у том подручју.

- Општи интерес овдје морамо да ставимо испред приватног и покушамо да или повучемо концесију или овај приједлог - рекао је Митрић.

Његов страначки колега Небојша Вукановић оцијенио је да ће похлепа уништити ово друштво јер и даље има спремних да униште природну љепоту да би зарадили неколико стотина хиљада марака.

- Од тога никакве користи нема држава и овдје је потребна одговорност према заједници - рекао је Вукановић и додао да мале хидроелектране запошљавају минимум радника.

17.46 - Ненад Бужанин из "Еко зоне - Шипово" замолио је у посланике Народне скупштине Републике Српске да се са дневног реда повуче Приједлог одлуке о усвајању Зонинг плана подручја посебне намјене "Јањске отоке" и да се у смислу еколошке заштите тог подручја сачека још неко вријеме док све заинтересоване стране, како каже, мудро не оцијене шта им је чинити.

Бужанин је током посланичке расправе о овом приједлогу рекао да ће се повлачењем плана створити могућност да се предстојећим састанцима које Министарство за просторно уређење, грађевинаство и екологију припрема са представницима општине Шипово и другим заинтересованим странама, институционално дефинише обим, обухват и ниво заштите ријека Плива и Јањ са резерватом "Јањске отоке" са или без малих хидроелектрана.

- Уколико се такав корак не уради могуће је да би то могло произвести спор који ће постати терет развоја локалне заједнице и Српске, умјесто да буде његов замајац. Боље је да се инвеститору који намјерава да направи малу хидроелектрану понуди и помогне на све начине да изгради на примјер хотел у Јањским отокама - рекао је Бужанин.

17.15 - Сједница Народне скупштине Републике Српске настављена је након редовне паузе, а посланици разматрају Приједлог одлуке о усвајању Зонинг плана подручја посебне намјене "Јањске отоке", по скраћеном поступку.
На дневном реду сједнице је и Приједлог закључка у вези са увођењем бесплатних уџбеника за све ученике основних школа у Републици Српској - грађанска иницијатива.

15.21 - Приједлогом одлуке о усвајању Зонинг плана подручја посебне намјене "Јањске отоке", по скраћеном поступку, који данас разматра Народна скупштина Републике Српске, прописује се усвајање тог плана за период од 10 година, а с циљем развоја, уређења, коришћења и очувања природних вриједности тог подручја у Шипову.

Горан Димитрић из бањалучког "Урбис центра", који се бавио израдом плана, рекао је у обраћању посланицима да овај плански документ обухвата углавном неизграђени простор од око 32,5 хектара.

Графички представљајући овај приједлог одлуке и план, Димитрић је истакао да је ријеч о најужем простору Јањских отока који се налазе у централном подручју Шипова.

Након што Зонинг план подручја посебне намјене буде усвојен у парламенту, биће изложен на стални јавни увид код Одјељења за просторно уређење општине Шипово и објављен на интернет страници надлежног органа јединице локалне самоуправе.

Доношењем овог плана, између осталог, допринијеће испуњавању обавеза из Споразума о стабилизацији и придруживању, којим су се уговорне стране обавезале да ће развијати и јачати сарадњу у области заштите животне средине, наводи се у приједлогу одлуке.

14.45 - Народна скупштина Републике Српске размотрила је приједлог одлуке о усвајању Приједлога просторног плана подручја посебне намјене "Аеродром" Бањалука с циљем његовог просторног развоја у наредних 20 година.
Образлажући приједлог ове одлуке у Народној скупштини Републике Српске, носилац израде приједлога плана Наташа Војводић рекла је да је суштина да се ограничи простор који је од посебне намјене за развој ваздушног саобраћаја.

- Кроз текстуални дио плана дају се услови и ограничења на контактном подручју да би ваздушни саобраћај био на максимално безбједном и квалитетном нивоу организован - истакла је Војводићева.

Посланици и власти и опозиције подржали су приједлог овог плана, који дугорочно предвиђа развој Аеродрома Бањалука који ће допринијети развоју привреде и туризма у Републици Српској.

14.00 - Народна скупштина размотрила је информацију о предлагању члана из Републике Српске у Регулаторну комисију за електричну енергију БиХ, у којој Влада Српске предлаже парламенту да стави ван снаге одлуку о предлагању члана у поменуту комисију из Српске и понови конкурсну процедуру.

Министар енергетике и рударства Петар Ђокић је у завршној ријечи о овој информацији подсјетио да је Народна скупштина на 19. сједници, одржаној 6. јула 2017. године донијела одлуку о предлагању члана у ДЕРК - Миодрага В. Симовића, а потом је путем Министарства спољне трговине и економских односа прослиједила Савјету министара на даље поступање.

- Од тада до данас нема никаквих вијести од наведеног министарства у вези са избором и именовањем члана поменуте комисије. Очито је да је заказала администрација у заједничким институцијама, па дужност члана из Српске обавља лице коме је одавно истекао мандат. Због планских активности развоја сектора енергетике потребно је имати поптуно ефикасно тијело на нивоу БиХ које ће се бавити питањима из своје надлежности - рекао је Ђокић.

13.40 - Народна скупштина Републике Српске размотрила је данас извјештај о раду Правобранилаштва у 2017. години у којем се наводи да је та институција имала у раду 83.607 предмета од којих је ријешено 30.810.
Правобранилац Републике Српске Милимир Говедарица рекао је данас да резултати у 2017. години показују да постоје могућности за унапређење рада и да је ова институција одлучна да на том плану направи додатне помаке.

Шеф Клуба посланика СП-а Горан Селак рекао је током раније посланичке расправе о раду Правобранилаштва у 2017. години да је та институција имала добре резултате у тој години и да треба побољшати услове рада и изједначити њихова примања са онима које имају судије и тужиоци.

Посланик СДС-а Недељко Гламочак рекао је да рад правобранилаца треба ојачати материјално и кадровски.

Он је навео да је проблем што се руководство Правобранилаштва додворава политици, додавши да ти људи требају бити што одговорнији, независнији и самосталнији у послу.

13.19 - Посланик СНСД-а Срђан Мазалица изјавио је да ће улагањем у Правобранилаштво Републике Српске више бити заштићен буџет Српске.

Мазалица је нагласио да је позитивно то што се смањује број неријешених предмета на којима ради Правобранилаштво.

- Улагањем у ту институцију и њене кадрове још више ћемо заштитити буџет Српске у погледу исплата одштета које могу угрозити стабилност државне касе. Тај новац можемо искористити за инвестиције у школство, здравство и слично - навео је Мазалица.

Он каже да је улога Правобранилаштва Републике Српске велика, да је то важна институција која заступа Републику, штити њену имовину и финансијске интересе пред судовима.

12.45 - Правобранилац Републике Српске Милимир Говедарица рекао је данас у Народној скупштини да је та институција у 2017. години имала укупно у раду 83.607 предмета из свих области, од чега је ријешено 30.810. Говедарица је, представљајући извјештај о раду Правобранилаштва Републике Српске за 2017. годину, подсјетио да је поређења ради та институција у 2016. години имала укупно у раду 85.919 предмета из свих области.

12.30 - Народна скупштина Републике Српске размотрила је извјештај Високог судског и тужилачког савјета БиХ за 2017. годину у којем се наводи да је циљ ове институције усклађивање правосуђа БиХ са европским стандардима.
Није било завршне ријечи подносиоца извјештаја јер предсједник ВСТС-а Милан Тегелтија дана није могао доћи због раније преузетих обавеза.

Током скупштинске расправе о овом извјештају, потпредсједник Народне скупштине Соња Караџић Јовичевић рекла је да је Тегелтија требало да нађе начина да присуствује скупштинској расправи, те да у завршној ријечи одговори на сва питања народних посланика.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић рекао је да се залаже за рефрму правосуђа у БиХ јер има ствари које нису добре и треба их побошљати, првенствено измјенама закона.

Шеф Посланичког клуба СДС-а Миладин Станић сматра да је катастрофално стање у сдудству, истичући да ВСТС БиХ не ради свој посао јер би, у супротном, стање било другачије.

11.25 - Министар правде Републике Српске Антон Касиповић сматра да је важно отклонити било какав притисак на тужилаштва и судове, али, исто тако, тражити одговорност и професионалност у њиховом раду.

Током расправе у Народној скупштини Републике Српске о извјештају Високог судског и тужилачког савјета БиХ за 2017. годину, Касиповић је нагласио да је страшна ситуација да поједини људи леже по 40 година у затворима због ретроактивне примјене закона који није могао бити кориштен у предметима ратних злочина.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

По окончању ове сједнице, требало би да почне и трећа редовна сједница.

Пренос скупштинског засједања пратите на РТРС плус и нашем порталу.

Посланици су јуче размотрили више извјештаја.