latinica  ћирилица
05/03/2019 |  09:58 ⇒ 16/04/2019 | 09:36 | Аутор: РТРС

Посланици Парламента Српске размотрили више извјештаја

Посланици Народне скупштине Републике Српске разматрали су Годишњи извјештај Високог судског и тужилачког савјета БиХ за 2017. годину. Претходно, на дневном реду био је Извјештај Комисије за утврђивање сукоба интереса у органима власти Српске за 2017.годину и Извјештај Комисије за жалбе за исти период.

Народна скупштина Републике Српске наставиће започету расправу о Извјештају о раду ВСТС БиХ за 2017. годину. Пред посланицима ће бити и Извјештај о раду Правобранилаштва Српске за 2017. годину као и Информација о предлагању члана у Регулаторну комисију за електричну енергију из Републике Српске.

На дневном реду су и Приједлози просторног плана подручја посебне намјене "Аеродром" Бањалука и Закључак у вези са увођењем бесплатних уџбеника за све ученике основних школа у Српској.

По окончању ове сједнице, требало би да почне и трећа редовна сједница.

Преглед дана:

22.20 - Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Ранка Перић Ромић рекла је вечерас током расправе о Годишњем извјештају ВСТС БиХ за 2017. годину, да су Срби убједљиво највише оптужени, процесуирани и пресуђени за ратне злочине у протеклом рату у БиХ, у односу на друга два народа.

Шеф посланичког клуба СДС-а Миладин Станић сматра неприхватљивим да у Републици Српској поједини привредни спорови и стечајни поступци у Републици Српској трају годинама

21.40 - Предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија рекао је вечерас у Народној скупштини Републике Српске да је циљ ВСТС-а усклађивање правосуђа БиХ са европским стандардима.

Образлажући извјештај ВСТС-а за 2017. годину, Тегелтија је рекао да је ВСТС остао досљедан својој мисији обезбјеђења независног, непристрасног и професионалног правосуђа у БиХ које омогућава једнак приступ правди и једнакост свих грађана пред законом. 

20.54 - У 2017. години узето је у рад 238 предмета, од којих 32 предмета на властиту иницијативу и 206 на иницијативу неког физичког или правног лица, док је 89 предмета урађено, наводи се у извјештају Комисије за утврђивање сукоба интереса у органима власти Републике Српске.

Комисија за жалбе у извјештајном периоду за 2017. годину у седам случајева је прихватила жалбе и преиначила рјешење Републичке комисије, тако да је укинула сукоб интереса

19.55 - Посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Томица Стојановић предложио је да у Републици Српској буде донесен закон о спречавању сукоба интереса у органима власти Републике Српске.

19.15 - Комисија за утврђивање сукоба интереса у органима власти Републике Српске успјела је у спречавању сукоба интереса у 77 одсто случајева, рекла је предсједник ове комисије Обренка Слијепчевић.

Образлажући извјештај Комисије о раду у 2017. години у Народној скупштини Републике Српске, Слијепчевићева је рекла да је у 2017. години узето у рад 238 предмета, од чега 32 предмета по властитој иницијативи и 206 на иницијативу неког физичког или правног лица, док је 89 предмета урађено.

18.35 - Главни ревизор Републике Српске Јово Радукић поручио је у Народној скупштини Републике Српске да је та служба независна и да њени запослени раде у складу са највишим професионалним стандардима, чинећи све да завршавају свој посао на најбољи начин.
Радукић је истакао да се негативни ревизорски извјештаји достављају надлежном тужилаштву на поступање.

- Захвалио бих посланицима за дискусију о извјештајима - рекао је Радукић у завршној ријечи о Годишњем ревизорском извјештају Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске за 2018. годину и извјештају Главне службе за ревизију јавног сектора Српске о спроведеној финансијској ревизији Консолидованог годишњег финансијског извјештаја за кориснике буџета Српске за 2017. годину.

Народна скупштина размотрила је данас Годишњи ревизорски извјештај Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске за 2018. годину у коме се наводи да су урађене 63 финансијске ревизије, од којих је у сегменту финансијских извјештаја било 25 позитивних мишљења и 38 са резервом, док није било негативних мишљења.

Посланици су размотрили и извјештај Главне службе за ревизију јавног сектора о спроведеној финансијској ревизији Консолидованог годишњег финансијског извјештаја за кориснике буџета Српске за период 1. јануар - 31. децембар 2017. године, на који је дато мишљење са резервом.

18.05 - Потпредсједница Владе Републике Српске Сребренка Голић рекла је да се залаже за правну државу и да ће се као министар увијек трудити да нико нема привилегије када је ријеч о плаћању пореза.

Голићева је истакла да надлежне институције имају инструменте и треба да предузимају потребне радње у санкционисању свих оних за које се докаже да су огрезли у корупцији и криминалу.

Шеф Клуба посланика СДС-а Миладин Станић навео је да ће та странка подржати предсједника Владе Српске Радована Вишковића у погледу свега оног што ће донијети бољитак Српској, али не и ревизорске извјештаје, јер су, како је рекао, политички обојени.

14.48 - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да Српска има законске могућности за борбу против корупције, али да на томе не раде довољно надлежне институције, попут судова и тужилаштава.

14.04 - Потпредсједница НСРС Жељка Стојичић рекла је да су извјештаји Главне службе за ревизију јавног сектора аналитични и да могу послужити институцијама за ефективнији рад и за приједлоге измјена одређених законских рјешења у наредном периоду.

Посланик СДС-а Томица Стојановић је, оцјењујући ревизорске извјештаје, рекао да не вјерује да је стање у друштву идеално и да све функционише.

- Не видимо да ико одговара за пропусте у случају када од ревизора добије негативну оцјену или мишљење са резервом - навео је Стојановић током посланичке расправе о годишњем ревизорском извјештају Главне службе за ревизију јавног сектора Српске за 2018. годину, као и извјештају о финансијској ревизији Консолидованог годишњег финансијског извјештаја за кориснике буџета Српске за 2017. годину.

Његов страначки колега Зоран Видић рекао је да Главна служба за ревизију има толики значај да би требало да контролише извршну, судску и законодавну власт, али да је ненормално да, упркос бројним пропустима, нико није добио негативан извјештај.

12.50 - У годишњем ревизорском извјештају Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске за 2018. годину наводи се да су урађене 63 финансијске ревизије, међу којима је у сегменту финансијских извјештаја било 25 позитивних мишљења и 38 са резервом, док није било негативних мишљења.

Главни ревизор Јово Радукић навео је да је 38 ревизија било код појединачних буџетских корисника, четири у фондовима социјалне заштите, 11 у јединицама локалне самоуправе, шест у јавним установама, три код јавних предузећа и финансијска ревизија Консолидованог годишњег финансијског извјештаја за кориснике прихода буџета Републике Српске за 2017. годину.

- У сегменту усклађености било је 30 позитивних ревизорских мишљења и 33 мишљења са резерво - рекао је Радукић представљајући овај извјештај.

Он је навео да је у оквиру издатих ревизијских извјештаја Главна служба за ревизију дала укупно 473 препоруке, од којих 269 у вези са отклањањем неправилности и грешака уочених у финансијским извјештајима и 204 за отклањање узрока неусклађености пословања.

Представљајући извјештај Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске о спроведеној финансијској ревизији Консолидованог годишњег финансијског извјештаја за кориснике буџета Републике Српске за 2017. годину, Радукић је рекао да је дато мишљење са резервом.

У извјештају се наводи да је исказани буџетски суфицит у ПИБ-у /периодични извјештај о извршењу буџета/ и у ПИФ-у /периодични извјештај о извршењу по рачуноводственим фондовима/ потребно кориговати.

У том документу се истиче да исказани буџетски суфицит текућег периода у ПИБ-у од 174.158.283 КМ треба умањити за најмање 16.142.293 КМ.

Ријеч је о умањењу на основу укалкулисаних обавеза у оквиру расхода обрачунског карактера за које нису постојала расположива буџетска средства у прошлој години по основу обрачунатог борачког додатка за 2017. годину у износу од 11.999.004 КМ, расхода по основу одликовања у износу од 3.561.788 КМ и накнада за лична примања институција правосуђа у износу од 147.119 КМ.

Ту су и остали мање исказани расходи и издаци за нефинансијску имовину у износу од 1.808.405 КМ и мање исказани буџетски приходи и примици за нефинансијску имовину у износу од 1.374.023 КМ код осталих буџетских корисника.

12.20 - Фискални савјет биће независан орган и у свом раду ће прихватити све корисне савјете народних посланика, поручио је предсједник овог тијела Миленко Крајишник.

- Бавићемо се и јавним предузећима у Републици Српској јер је то неопходно - истакао је Крајишник у завршној ријечи током скупштинске расправе о извјештају о раду Фискалног савјета.

Шеф Посланичког клуба СДС-а Миладин Станић сматра да је овај извјештај непримјерен, али да Фискални савјет није одговоран зато што овај извјешај касни, већ да је неодговорна скупштинска служба.

Посланик СДС-а Зоран Видић сматра да се у Републици Српској не спроводи Закон о фискалној одговорности, посебно фондови и начелници јединица локалне самоуправе.

11.00 - Фискални савјет Републике Српске обавио је функције и задатке које су му законом стављене у одговорност и надлежност у периоду од 11. августа до 31. децембра 2017. године, рекао је предсједник овог савјета Миленко Крајишник.

Он је, образлажући Извјештај о раду Фискалног савјета, навео је да су се најзначајније активности односиле на давање мишљења на дугорочни план за измирење пренесених обавеза из претходних периода које су подносиле јединице локалне самоуправе, Фонд здравственог осигурања и Јавни фонд за дјечију заштиту.

Крајишник је напоменуо да је Фискални савјет анализирао и дао мишљење на Приједлог програма економских реформи Републике Српске за период 2018-2020. године и Приједлог буџета Републике Српске за прошлу годину.

Он каже да је Фискални савјет Републике Српске у прошлој години обавио све планиране задатке и активности.