latinica  ћирилица
30/01/2019 |  12:36 ⇒ 06/04/2019 | 10:23 | Аутор: РТРС

Потписан протокол о сарадњи Центра за истраживање ратних злочина и РТРС-а (ФОТО/ВИДЕО)

Протокол о сарадњи Радио-телевизије Републике Српске и Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица потписали су данас вршилац дужности директора Центра Милорад Којић и генерални директор РТРС-а, Драшко Милиновић.

Којић каже да је потписивање овог протокола наставак сарадње која је постојала и у претходном периоду.

Протокол о сарадњи Републичког центра за истраживање ратних злочина и РТРС-а (Фото: РТРС)

"На овај начин смо срадњу формализовали и надоградили. Суштина и циљ овог протокола јесте да заједно, кроз медијско извјештавање и одређене документарне садржаје РТРС-а на тему из протеклог одбрамбено-отаџбинског рата, а уз стручне капацитете Републичког центра, радимо на изградњи културе сјећања и памћења, јер то је нешто што нам је неопходно", рекао је Којић.

Истиче да је познато да је стереотип о Србима наметнут кроз медије из Федерације, али и кроз одређене међународне медије. Зато, наводи, полако морамо да мијењамо ту слику.

"Заокружили смо комплетан систем. Прво кроз образовни систем имамо едукације. Овим протоколом планирано је да наше стручно особље ради едукације са режисерима и новинарима РТРС-а, у вези с тим како и на који начин да преносимо одређени садржај, а и обиљежавање значајних историјских датума, који се тичу страдања српског народа", навео је Којић.

На овај начин, истакао је он, могу да се едукују грађани Српске о свим важним питањима која се односе на страдање Срба.

"Сви мора да знамо да онај ко контролише прошлост, контролише и садашњост, али и пројектује будућност генерацијама које долазе", рекао је Којић.

Генерални директор РТРС-а, Драшко Милиновић, поновио је да су РТРС и Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица и раније сарађивали.

"Ми смо имали неколико заједничких пројеката. Људи са РТРС-а су се обраћали Републичком центру за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица за помоћ, с обзиром на то да је Центар та тачка која посједује све што је потребно за информацију, а да је везано за тему одбрамбено-отаџбинског рата", навео је Милиновић.

"Циљ нам је и да, када дођемо до квалитетне идеје, ту идеју пласирамо и ван граница Републике Српске, не само путем сателитског програма РТРС-а, него и путем наших партнера у региону и Европи", рекао је Милиновић.

 Протокол о сарадњи РТРС-а и Републичког центра за истраживање ратних злочина (ФОТО: РТРС)