latinica  ћирилица
28/01/2019 |  16:32 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Додик има чврст став, а то Брисел разумије

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић изјавио је, поводом сутрашње посјете Бриселу предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика, да први пут вјерује да ће се нешто мијењати у прилог Србима, јер је тај српски политичар тако поставио ствари.
Драгомир Анђелковић (Фото: mc.rs) -
Драгомир Анђелковић (Фото: mc.rs)

Он је оцијенио да ће Брисел по први пут имати разумијевање за Србе јер разумије само чврст став у комбинацији са аргументима, што је одраз Додикове политике.

"Додик је поставио ствари тако да или ће прихватити да је БиХ оно што је договорено или је питање да ли ће БиХ моћи да настави да функционише", рекао је Срни Анђелковић и додао да сада први пут вјерује да ће се нешто мијењати у прилог Срба.

Према његовим ријечима, бриселске бирократе до сада нису биле склоне да препознају истину када она иде у прилог Србима, нити да одају Србима признање.

"Сада су се, међутим, суочиле са чињеницама да ништа не могу да ураде, као и да Додик веома успешно успева да сачува интересе Републике Српске и да наметне принципе изворног Дејтона као нешто што се мора чувати", рекао је Анђелковић.

Он је указао да је веома значајно што је Српска заузела чврст, одмјерен и смирен став о најављеној иницијативи СДА да ће пред Уставним судом БиХ тражити разматрање промјене имена Република Српска, те подсјетио да је и ОХР у овом случају исправно реаговао.

"С обзиром на то да постоји свест у ОХР-у и међународној заједници да Додик није политичар којег можете притиснути и уплашити, онда су морали да схвате српске аргументе. То је почетак новог курса", рекао је он.

Анђелковић је подсјетио да је тако било и са високим представником у БиХ Мирославом Лајчаком, послије чега је Република Српска учвршћена.

"Сада верујем да идемо полако ка реафирмацији Дејтонског споразума", сматра Анђелковић.