latinica  ћирилица
10/01/2019 |  15:31 ⇒ 17:48 | Аутор: РТРС

Наталитет на подручју Бијељине и даље опада

Према подацима матичне службе наталитет на подручју Бијељине и даље опада. Прошле године рођено је 995 беба, док је истовремено умрло 1.138 лица.

Наталитет је на подручју Бијељине у опадању већ годинама, а проблем је нарочито изражен у сеоским срединама гдје је и у школама све мање ученика.

"Кад сам ја ишао у школу, било нас је 45 у учионици, а сада толико дјеце нема у пет учионица", рекао је Миладин Југовић  из села Ченгић.

Број новорођенчади у Бијељини у прошлој години мањи је за 161 у односу на годину раније.

"Рођено је укупно 995 беба. Могу да кажем да је овај број новорођених беба у односу на 2017. годину мањи, када смо имали нешто више од 1.100 беба", навела је шеф матичне службе Града Бијељина Драган Љубојевић.

Смањује се и број порођаја у болници "Свети Врачеви". Прошле године обављен је 991 порођај, стотинак мање него двије године раније. Све је више парова суочено са проблемом неплодности, па је међу породиљама и немали број оних које су до потомства дошле вјештачком оплодњом.

"Доста парова се одлучује да се уради вантјелесна оплодња. Било који вид вантјелесне оплодње, нешто се ради у Бањалуци и то се може ићи преко Фонда", истакао је шеф порођајног одјељења Опште болнице "Свети врачеви" Љубиша Кустурић.

у новој години принова стиже у породицу Василић, након дугогодишњег чекања и чак девет процедура вјештачке оплодње.

"На крају труд се исплати, боље речено, стално изнова покушавати. Не одустајати у сваком случају", каже Мира Василић.

У току прошле године у Бијељини је уписано и 270 беба рођених у иностранству, гдје им привремено раде родитељи, а које су у домаће матичне књиге преписане ради остваривања права на путне исправе.