latinica  ћирилица
22/10/2018 |  16:24 ⇒ 23/10/2018 | 09:44 | Аутор: РТРС

Општина Рибник добија новог начелника

Грађане општине Рибник ускоро очекују пријевремени локални избори. То је резултат јуче одржаног референдума којим је досадашњи начелник општине Раденко Бањац, опозван са те функције.

Иницијативу за његов опозив, коју су грађани подржали, покренули су одборници СНСД-а и ДНС-а у локалној скупштини, а због, како кажу, неспровођења стратешких развојних докумената општине.

Од 6.270 регистрованих бирача, на референдум у општини Рибник изашло је 3.136 гласача. У Комисији за спровођење референдума кажу - све је протекло без проблема. Коначни резултати требало би да буду познати за неколико дана када пристигну гласови поштом.

-За је гласало 1.877, а против 1.226 гласача. Гласање је протекло у реду, није било неправилности и ометања, нисмо имали никаквих пријава са бирачких мјеста тако да можемо рећи да је све прошло фер и коректно - истакао је Сава Савић предсједник Комисије за провођење поступка опозива начелника

Опозвани начелник општине, Раденко Бањац, одлуку грађана поштује, али каже - референдум је био непотребно трошење јавног новца. Разлоге одборника СНСД-а и ДНС-а за опозив не сматра оправданим.

-Ја сам само проводио закон за одлуке које су донесене. Као начелник, урадили смо пуно тога у овој години, 18 километара водовода, 15 километара асфалта, спомен-собу погинулим борцима, реконструисали јавну расвјету - поручио је Раденко Бањац.

У локалном СНСД-у, чији су одборници и покренули иницијативу за опозив, кажу - референдум је успјешно проведен. На рачун опозваног начелника стављају непоштовање плана реализације капиталних инвестиција.

-Разлоге ми не знамо зашто план није поштован. Прошле године је буџет био највећи у историји општине Рибник, 4,6 милиона марака. Ове године је 3,6 милиона, и очекивали смо да план капиталних инвестиција за ове двије године буде реализован - истакао је Небојша Караћ, предсједник Општинског одбора СНСД-а Рибник.

Централна изборна комисија БиХ сада има 90 дана за расписивање пријевремених избора за начелника општине Рибник. Из политичких партија не откривају ко су потенцијални кандидати. Иако су 2016. године склопили коалициони споразум, из локалног СНСД-а кажу да ће бити преиспитана одлука да заједнички кандидат буде из Социјалистичке партије. С друге стране, социјлисти ће сачекати одлуку врха своје партије. У опозиву начелника кључну улогу су имала и три одборника ДНС-а, па је питање да ли ће са СНСД-ом имати заједничког кандидата или ће као и 2016. на локалне изборе изаћи самостално.