latinica  ћирилица
22/10/2018 |  11:58 ⇒ 13:52 | Аутор: СРНА

Ћулум: Нећемо пристати на нови покушај преноса надлежности

Директор Полиције Републике Српске Дарко Ћулум изјавио је данас Срни да иницијатива Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ за увезивање оперативних центара свих полицијских агенција у БиХ путем радио-везе представља пренос надлежности и да то Министарство унутрашњих послова /МУП/ Српске неће прихватити.
Дарко Ћулум - Фото: РТРС
Дарко ЋулумФото: РТРС

"Тако су се изјасниле и све наше оперативне управе, које нису за то јер би то био пренос надлежности. МУП Српске неће пристати на то", поручио је Ћулум.

Према његовим ријечима, овај пројекат је у реализацији одређено вријеме, али је МУП Српске укључен тек на крају.

"Нисмо ни знали да постоји такав пројекат, односно таква иницијатива. То нам није ни потребно, јер имамо комуникацију са свим полицијским агенцијама у БиХ путем аката и депеша, која је у одређеном дијелу шифрована када је то неопходно. Комуникацију имамо и путем редовних састанака, комисија и тијела која се уводе на нивоу БиХ", нагласио је Ћулум.

Он је појаснио да Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ има улогу координатора између полицијских агенција, али да нема оперативну надлежност.

"Дирекција не води истраге, немају пријава грађана, нити имају ту улогу за коју они сматрају да треба да им припадне", рекао је Ћулум.

Он је додао да је слична ситуација и када је ријеч о међународној сарадњи, односно Европолу, јер Дирекција за координацију полицијских тијела жели да заједничка контакт тачка за сарадњу са Европолом буде смјештена код њих, иако је "кроз оперативни споразум испреговарано да то буде у Министарству безбједности БиХ".

"Због тога још није формирана заједничка контакт тачка, нити имамо оперативну сарадњу са Европолом, а нисмо у потпуности испоштовали ни оперативни споразум као што је било договорено. Дирекција за координацију полицијских тијела је учествовала у преговорима, али када је потписан споразум они су се изјаснили да нису за то што је договорено", каже Ћулум.

Из Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ је недавно упућен допис ентитетским и кантоналним МУП-овима и Полицији Брчко дистрикта у којем је затражено учешће њихових представника на састанку на којем би били договорени технички аспекти у вези са увезивањем оперативних центара свих полицијских агенција у БиХ.

Међу њима је и фреквенција, односно канал радио-везе путем којег би била остварена међусобна комуникација, коју би додијелила Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ