latinica  ћирилица
12/09/2018 |  12:24 ⇒ 19:31 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Повећање плата обавеза свих послодаваца у Српској

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је повећање плата, по основу повећања неопорезивог дијела дохотка, обавеза свих послодаваца у Српској, те да ће Инспекторат и Пореска управа посебну пажњу усмјерити на контролу у овој области.

Цвијановићева је навела да је Влада већ много пута позвала раднике који буду имали проблема са послодавцима по овом питању, да то пријаве и да ће такви послодавци бити санкционисани.

Она је подсјетила да је Влада и ушла у ову велику активност управо због тога да би сваки радник добио повећање, а не да би то оставили неком другом.

"Кад смо први пут увели неопорезиви дио дохотка од 200 КМ, намјера је била да се растерети привреда. Сада кад привреда има проблем са задржавањем радника, одлучили смо да кроз неопорезивање додатних 300 КМ дохотка идемо директно према радницима и да он добију оно што би послодавац иначе уплатио у буџет", рекла је Цвијановић новинарима у Бањалуци.

Она је додала да се Влада одрекла својих 60 милиона КМ да би радници то видјели на својим платама.

"Овдје је најважније да смо ми у могућности да се као Република одрекнемо 60 милиона КМ из буџета зато што добро стојимо и што нам је битно да сви људи који су запослени добију повећање плата које углавном износи 30 КМ", напоменула је Цвијановићева.

Цвијановићева је потврдила да ће радници у просвјети добити додатно повећање плата од осам одсто од јануара наредне године, чиме ће почети изједначавање њихових коефицијената са коефицијентима осталих радника у јавном сектору.

"Ту неће бити проблема јер су пројекције и сви параметри за сљедећу годину добри. Нисмо стали на ономе што смо остварили прошле године, када смо имали рекордне показатеље, већ настављамо узлазном путањом. Морамо јачати привреду и морамо радити заједно. Важно је да су Влада, Привредна комора, послодавци и синдикати заједно кад је ријеч о стратешким питањима", рекла је премијер Српске.