latinica  ћирилица
01/09/2018 |  14:01 ⇒ 20:10 | Аутор: СРНА

"Целекс" примјер успјешне приватизације

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је бањалучка компанија "Целекс" била позната у бившој Југославији и да је након приватизације 2001. година наставила са добрим пословањем под вођством новог власника из Словачке.

"Компанија извози производе у вриједности већој од 70.000.000 КМ, запошљава око 300 радника и то је био добољан разлог да се овдје окупимо и да подржим рад ове компаније", рекао је Додик новинарима у етно-селу "Балкис" у Романовцима код Градишке, гдје је присуствовао отварању манифестације "Целексијада 2018".

Он је истакао да "Целекс" у континуитету повећева број запослених и обим производње, те да је упознат са даљим пословним намјерема компаније и да им жели честитати сваки нови успјех.

"Било је тешко вријеме када смо одлучивали да `Целекс` уђе у приватизацију и честитам власнику што није одустао у тешким изазовима који су били пред њим. То је успјех који припада њима, а ја сам радостан што сам предсједник Републике у којој постоје овакви примјери. То је била прва приватизација која је урађена у Републици Српској и остала је успјешна, а многе од приватизација биле су шпекулативне", рекао је Додик.

Предсједник Додик је захвалио држави Словачкој, те бившим и садашњем амбасадору ове државе, што су довољно посвећивали пажње успјеху "Целекса", изразивши увјерење да је то концепт по коме ће и даље сарађивати и радити.

Амбасадор Словачке у БиХ Мартин Качо рекао је да је свака инвестиција која долази у Републику Српску знак повјерења према њеним људима и капацитетима.

"Битно нам је да је данас присутан предсједник Републике Српске Милорад Додик, јер је то још једна потврда подршке коју осјећамо од 2001. године и доношења стратешке одлуке о приватизацији", нагласио је Качо.

Директор за пројекте у СХП групи, у оквиру које послује "Целекс",
Стеван Ломић рекао је да је ова група водећи произвођеч хигијенског папира на простору централне и југоисточне Европе, са годишњим прометом од 200 милиона евра и 1.800 запослених радника.

Ломић је истакао да је "Целекс" динамична компанија која се развија и својим производима снабдијева тржиште бивше Југославије.

Директор "Целекса" Жељко Остојић навео је да је у ову компанију од њене приватизације уложено око 25 милиона евра, претежно у модернизацију производног погона.