latinica  ћирилица
26/08/2018 |  16:06 ⇒ 11/09/2018 | 12:54 | Аутор: РТРС

Додик: Позваћу Путина да дође у Бањалуку

Руски предсједник, Владимир Путин, добиће позив за долазак у Бањалуку када Руско-српски културни центар буде изграђен.

Предсједник Српске, Милорад Додик, поносан је што ће министар спољних послова Русије, Сергеј Лавров, послије готово двије деценије доћи у Бањалуку.

Нагласио је да Лавров долази у Бањалуку зато што подржава оријентацију Републике Српске, те оцијенио да је за Србе одлично то што ће предсједник Србије Александар Вучић у септембру бити с Путином, а Лавров у Српској.

Предсједник Републике подсјетио је да ће у Бањалуци 17. септембра бити освештани темељи Руско-српског културног центра и да ће том догађају присуствовати министар спољних послова Русије, Сергеј Лавров. Додик је истакао да вјерује да је могућ долазак руског предсједника Владимира Путина када Центар буде изграђен.

"Када будемо изградили тај центар, позваћу предсједника Путина да дође у Бањалуку. Вјерујем да би он нашао довољно разлога да буде ту.", казао је Додик.

Коментаришући чињеницу да је истекао мандат амбарадорки САД у БиХ Морин Кормак и да се очекује долазак новог америчког амбасадора у БиХ, Додик је рекао да је Кормакова упропастила позицију једне моћне земље, какве су САД, на овим просторима и да Америка није заслужила да она њу уопште представља у овом времену.

"Морин Кормак ће у пензију, а ја у Предсједништво БиХ. Имаћу у плану да се састанем са новим америчким амбасадором ако то жели, али биће ту јасни принципи, потпуно уважавање или нема ништа од састанака", рекао је Додик.

Говорећи о актуелним политичким темама и у интервјуу за "Вечерње новости", предсједник Српске је нагласио да се он и предсједник Србије Александар Вучић константно боре да заштите српске националне интересе и да трпе велике притиске Запада и оних који би да наметну рјешења штетна по Српску и Србију.

Он је напоменуо да је његов посао да увијек, на сваком мјесту, брани Српску, што јасно показује странцима посљедњу деценију и по.