latinica  ћирилица
26/07/2018 |  19:35 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Оштра реаговања на насловну страну сарајевског недјељника

Скандалозна насловна страна сарајевског недјељника "Став" – предсједник Српске Милорад Додик представљен је са брковима нацистичког лидера Адолфа Хитлера. По угледу на Хитлерову Мајн кампф, у наслову је "Мајн Република Српска".

Каква насловница такав и уводник. Између осталог, редакција "Става" најављује приче о, како наводи, континуитету српског "арлаукања". Од Вуковог "Срби сви и свуда", преко монархистичког светосавља и милошевићевског "Сви Срби у једној држави", па до Додикових сепаратистичких "Мајн Република Српска" тенденција које, како оцјењују у уводнику, личе на нацистичко вјеровање у "њемачки животни простор" очишћен од сваке Различитости. Овакав "став" Става, оштро осуђује СНСД.

"Срамно и скандалозно и насловница и уводник. Срамно је тако приказати човјека којем је породица страдала од нациста и који је лидер народа који је највише страдао од нациста", рекао је Радован Ковачевић, портпарол СНСД-а.

О спорној насловници и уводнику "Става", огласиће се и Жалбена комисија Савјета за штампу.

"Желимо вас информисати да ће Жалбена комисија Савјета за штампу у БиХ, на сједници која је већ заказана за 3. августа 2018. у складу са жалбеном процедуром размотрити насловницу и уводник магазина "Став" од 26. јула 2018. године. Жалбена комисија ће донијети одлуку у складу са одредбама Кодекса за штампу и онлајн медије БиХ и објавити их на страници Савјета и на друштвеним мрежама", истичу у Савјета за штампу.

И из Удружења бх. новинари, на наш допис одмах је стигао одговор, али, у виду аутоматске поруке, јер су на колективном годишњем одмору. И док се они одмарају, реаговања стижу из Србије од политичких аналитичара који су своја запажања о насловници Става, подијелили на друштвеним мрежама.

"А ево и малог бошњачког прилога подстицају мултиетничких вриједности и хармоничног суживота у Босни и Херцеговини: Насловна страна угледног сарајевског недељника "Став".

Ово није први пут да је предсједнику Српске додијељена улога Хитлера. Подсјећамо, прије осам година, на Федералној телевизији, емитован је видео-клип "Видимо се у Билећи" у којем је улога Хитлера текстуално додијељена Додику. За разлику, од тог клипа чији аутор је непознат, сада се зна да иза насловнице и текста стоји редакција "Става".