latinica  ћирилица
26/07/2018 |  07:28 ⇒ 09:04 | Аутор: РТРС

Цвијановићева у Вашингтону: Власт у Српској заинтересована за сарадњу са Америком

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић борави у службеној посјети Вашингтону.

Првог дана посјете, разговарала је с најближим сарадницима америчког предсједника Доналда Трампа.

Осим низа састанака, Цвијановићева је присуствовала и централној свечаности која је одржана у америчком Конгресу, поводом обиљежавања јубилеја стогодишњице подизања српске заставе испред Бијеле куће.

Јубилеј који се до недјеље, 29. јула, у главном граду САД обиљежава низом манифестација, потврда је стогодишњице пријатељства заснованог на заједничким вриједностима српског народа и народа Америке, истиче предсједница Владе Жељка Цвијановић. Прилика је ово, додаје, да се сви заједно присјете важних славних заједничких момената уписаних у историју.

- Сва ова церемонија и догађаји показују да постоји потреба и жеља да се сјете старог партнерства и изградње бољих односа у будућности - истиче Цвијановићева.

У тој функцији су и састанци које је предсједница Владе имала с блиским сарадницима америчког предсједника - савјетницом Келиен Конвеј, прес-секретаром Бијеле куће Саром Хакаби Сендерс, те Коријем Левандовским, бившим шефом побједничке Трампове кампање из 2016. и савјетником за Трампову кампању за реизбор 2020. године.

- Ови људи раде у Трамповом тиму, било да су стратези или задужени за конкретне послове. То је била прилика и да се коначно упознамо. Мислим да има пуно простора за унапређење односа у будућем периоду - рекла је Цвијановићева.

Премијерка Српске, током састанка с копредсједавајућим Националног комитета Републиканске странке Бобом Падучиком, нагласила је да је власт у Српској отворена за сарадњу са САД на свим пољима. Истакла је и да су савезнички односи из прошлости потврда да је и у будућности могуће градити партнерство, те додала да су у том смислу велика очекивања од нове америчке администрације.

- Кроз разговор са копредсједавајућим Комитета жељела сам да пошаљем поруке да морамо надокнадити изгубљено вријеме, да је било непотребних оптерећења, али да са новом администрацијом видимо шансу за боље разумијевање - нагласила је Цвијановићева.

Цвијановићева је разговарала и с републиканским конгресменом Дејном Рорбахером и сенатором Роџером Викером. Предсједница Владе Српске и конгресмен Рорбахер размијенили су мишљења о тероризму као глобалној пријетњи и потенцијалним ризицима по безбједност од повратка са страних ратишта у БиХ, као и изазовима с којима се сусрећу земље због миграција и које носи прилив миграната у БиХ.