latinica  ћирилица
13/06/2018 |  15:42 ⇒ 18:23 | Аутор: РТРС

У УКЦ Бањалука први пут изведена интервенција чишћења артерија балоном

Тим љекара Универзитетског клиничког центра Републике Српске у Бањалуци, под надзором кардиолога из Швајцарске Флорима Цуцулија, извели су сложену инервентну кардиолошку процедуру. Ријеч је о балону високог притиска који се користи за чишћење артерија.

Оперисани пацијент раније је био подвргнут кардиолошким процедурама које су биле неуспјешне.

"Овај балон је швајцарске производње и има велику силу којом је могуће отврити веома калцификоване артерије. Користили смо силу од 50 атмосфера и успјели смо да отворимо артерију пацијента која је била блокирана", каже доктор Цуцули.

Шеф Одјељења интервентне кардиологије УКЦ-а Републике Српске Саша Лончар рекао је да су данас на Клиници за кардиологију имали прилику да раде једну процедуру која се, према његовом мишљењу, ни у једном другом центру на Балкану не би могла урадити, јер немају тај балон.

"Све балоне које смо имали до сада и који су у употреби нису успјели да разбију калцијум и отворе артерију, овај посебан балон је то успио и корист за тог пацијента је у ствари што ће бити без симптома, с једне стране. То сужење смо разбили ставили смо стент и пацијент је добио нову артерију, која у принципу храни његово срце", рекао је Лончар.

Посјетом кардиолога из Швајцарске, Универзитетско клинички центар наставио је добру међународну сарадњу са различитим институцијама и клиникама, која је значајна за едукацију домаћег кадра.

Начелник Клинике за кардиологију УКЦ Републике Српске Тамара Ковачевић Прерадовић изразила је задовољство што су на овој клиници угостили колегу Цуцулија, тим прије што је ово прва оваква процедура у овом региону.

"Ово је дио дугогодишње међународне сарадње са различитим институтима и клиникама, гдје, када погледамо уско специфично одређене стручне ствари, добијамо свјетске стручњаке за поједине области, чиме много унапређујемо едукацију нашег кадра, али и едукацију колега других установа", рекла је Прерадовићева.

Интервенција, у којој се користи нови савременији балон за чишћење артерија, биће редовна процедура у Универзитетском клиничком центру Републике Српске. Нова процедура, поручују љекари, значајно ће помоћи пацијентима са проблемом зачепљених артерија.

У Универзитетско клиничком центру Републике Српске годишње се обави око 1.800 кардиолошких процедура, колико ураде сви остали центри у БиХ.