latinica  ћирилица
03/06/2018 |  18:52 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

Нови Град - извоз знатно већи од увоза

Привреда Новог Града већ годинама се занива на текстилној и дрвопрерађивачкој индустрији. Већина предузећа орјентисана је на западноевропско тржиште, а посебно је значајно што је извоз знатно већи од увоза.

Мото успјеха Конфекције "Сана-Елвис" као и Фабрике шперплоче "Сани-глобал" је квалитет и придржавање рокова испоруке за западно европско тржиште.

"Неких 70 одсто капацитета радимо за европско тржиште као и услугу те пуни извоз", рекла је директорка Конфекције "Сана-Елвис" Мира Лазић.

"Стандард и квалитет су добри. За сада нисмо имали ни једну озбиљну рекламацију што се тиче извоза наших производа", истакао је технички руководилац предузећа "Сани-глобал" Ненад Вуковић.

Добрим извозним резултатима текстилаца и дрвопрерађивача придружује се и Рудник неметала"Јапра".Поред извоза доломита и кречњака у Хрватску,Турску и Њемачку много очекују од договора за извоз у Кину.

"У преговорима смо за неке много веће количине. Уколико се све коцке посложе до краја године би требали да идемо са инвестицијом како би повећали наше производне капацитете. И самим тим омогућили запошљавање једног броја радника", нагласио је директор АД "Јапра" Дражен Рујевић.

У овој локалној заједници очекују да повећање извоза допринесе новом запошљавању и њеном укупном развоју.

"Оно што нам је јако битно да традиционалне индустрије које постоје на подручју општине показују тренд развоја и показују повећање самог броја извоза", изјавио је начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача.

Близина границе са Хрватском и Европском унијом велика је предност за Нови Град.Уосталом већ су привредници из Италије изразили жељу за улагањем у пословну зону у Пољавницама код Новог Града.