latinica  ћирилица
06/09/2024 |  13:00 ⇒ 13:06 | Аутор: РТРС

Почела берба кукуруза, већина урода завршила у силажи

У Републици Српској почела је урањена берба кукуруза. Због веома високих температура и сушног периода посљедњих мјесеци, на бројним парцелама приноси ће бити знатно умањени. Тамо гдје су примијењени комплетна агротехника и наводњавање могу се очекивати приноси у оквиру вишегодишњег просјека.
Кукуруз - Фото: РТРС
КукурузФото: РТРС

У Семберији гдје се под кукурузом налази око 27.000 хектара, због немогућности наводњавања, на многим парцелама ситуација је много неповољнија.

Кукуруз је на већини поља већ потпуно сув, а клипови због недостатка влаге неразвијени и ситни. Ратари су већ почели бербу, а велики дио кукуруза завршио је у силажи.

Семберски ратари који су и наводњавали кукуруз у критичној фази развоја очекују добар принос. Међу њима је и Ацо Цвјетиновић из Велике Обарске.

- Кукуруз је залијеван је системом “кап по кап”, сваких седам до осам дана, по шест сати. Први пут сам користио ову врсту наводњавања и то је дало добре резултате. Задовољан са усјевом, добро изгледа - закључио је Цвјетиновић.

Веома високе температуре и сушан период посљедњих мјесеци, оштетили су род кукуруза. На бројним парцелама приноси ће бити знатно умањени. Тамо гдје су примијењени комплетна агротехника и наводњавање, могу се очекивати приноси у оквиру вишегодишњег просјека рекао је за Радио Републике Српске шеф Завода за кукуруз у Пољопривредном институту Српске, Слободан Радановић.

- Пожњевена је скоро половина усјева у Српској. Усјеви су готово потпуно суви, зрно са влагом од 10 до 15 процената, што значи да може да се пакује и већ користи. Приноси се крећу од потпуно уништених који су силирани, као и од 1,5 до 8 тона по хектру - навео је Радановић.

Колики ће бити укупан принос кукуруза у Републици Српској биће познато након завршетка бербе. Осим кукуруза, суша је ове године озбиљно угрозила пољопривредну производњу, те је у значајној мјери страдало воће и поврће.