latinica  ћирилица
23/05/2018 |  08:08 | Аутор: РТС

Слободно вријеме светиња; Могу да туже шефа ако зове послије радног времена

Вријеме је новац, стара је изрека, али многи њен прави смисао схвате тек када су им леђа преоптерећена послом и ван канцеларије.

Французи већ годину и по дана имају закон који штити њихово слободно вријеме – Закон о искључивању из службених кореспонденција. Службени позиви, поруке и мејлови нису дозвољени ван радног времена. Ако шефови досађују, запослени од јануара 2017. могу да их туже.

За Французе је слободно вријеме светиња. За њих нема тог посла који не може да сачека крај паузе. Излежавање у парку или ручак у ресторану традиционални су рецепти за одмор. Пријају баш као француско вино или сир.

Ако сте туриста у Паризу, брзо научите да овај град има своја правила. Једно од њих је да у подне или када је пауза за ручак, односно послије радног времена, нећете наћи ни слободну столицу, а камоли што у ресторану или кафићу. Друго важно правило је да у слободно вријеме нема разговора о послу, као ни порука, позива и мејлова од шефова.

Послу је мјесто искључиво у канцеларији, кажу Парижани. Није ријетко ни да се наљуте или увриједе ако их неко оптерећује "канцеларијским тегобама" ван радног времена.

Искуства Парижана подијељена. И док једне шеф никада не зове послије посла, други немају мира ни када изађу из канцеларије.

Оне који то не желе, да као менаџер ресторана одговарају на позиве, од навалентних шефова и отказа штити недавно донесен закон. Прописи су јасни, ван канцеларије запослени не мора да чита или одговара на службене преписке. Ако га надређени због тога казни, случај може да заврши на суду. Да ли закон баш сви поштују до најситнијег слова?

"Што се Француске тиче, види се да пословна сфера прелази мало и у приватни живот. Али и овде као и у другим земљама претпостављам да то зависи од нивоа и функције. Што је виша позиција, већа је и одговорност што значи да ће чешће морати да одговара на позиве и мејлове и ван радног времена, некад и викендом или док је на одмору. Али што се тиче неких послова који не носе велику одговорност, врло добро се зна када се завршава радно вријеме", наводи Оливије Андро из Удружења потрошача.

Закон о дисконекцији или право на искључивање на снази је нешто више од годину дана. Култ слободног времена супротставио се култури преоптерећености послом.

"Примјећујем разлику у односу на вријеме када сам ја почео да радим. Тада ме је сва пословна пошта чекала искључиво у канцеларији. Уобичајено је стизало око пет писама на дан, само ту сам могао их читам и одговарам. А онда су се појавили мејлови, за њима и СМС-ови и мобилни, па послу имамо приступ свуда и увијек", указује Андро и додаје да је и сам посао постао сложенији па сви имају више овлашћења и обавеза. 

Француски синдикати давно су се изборили за радну недјељу од 35 сати. Пошта је и прије доношења закона своје запослене ослободила обавезе јављања ван радног времена, осим у хитним ситуацијама.

Док неке компаније, могу зависнике од посла и принудно да искључе са службеног мејла. Зато се сматра да слободно вријеме у Француској и даље има статус светиње.