latinica  ћирилица
13/05/2018 |  15:55 ⇒ 14/05/2018 | 09:12 | Аутор: РТРС

Невена Радешић из Теслића - бронзана на Европској олимпијади из математике

Невена Радешић, ученица трећег разреда Гимназије теслићке Средње школе "Јован Дучић" освојила је бронзану медаљу на Европској олимпијади из математике за дјевојке. На такмичењу у Фиренци учествовало је 200 најбољих европских математичарки.

Теслићка средњошколка заблистала је на европској математичкој олимпијади. Конкуренција је била јака. Ипак, окитила се бронзом.

Осим дјевојака из Европе, учествовали су и математичарке из Америке, Канаде, Бразила, Саудијске Арабије и Јапана.

"Мени је стварно била част да учествујем на таквом такмичењу, обзиром да окупља најбоље математилчарке и било ми је драго упознати све њих", истиче бронзана Невена Радешић.

Родитељи су поносни на овај успјех. Невена је једна од четири кћерке професорке Жељке Радешић. Двије старије сестре студирају медицину, а најмлађа је такође ученик гимназије.

Жељка Радешић, Невенина мајка каже да је јако срећна, поносна и задовољна, као и цијела њихова породица.

Осим математике, Невена је изврсна и у другим областима. У теслићкој средњој школи, кажу, труде се да ученицима обезбиједе што квалитетније образовање.

"Она увијек ради задатке, теме преко мапа ума, њени задаци су увијек урађени на само њен начин у односу на оно како други раде", појашњава Мирзада Хајрулаховић, професорка у Средњој школи "Јован Дучић", Теслић.

Драгана Поздеровић,  в.д. директора Средње школе "Јован Дучић" у Теслићу наглашава да Невена има развијену јаку унутрашњу мотивацију и са ентузијазмом одлази на свако такмичење и ради на себи. И уз све то, каже, увијек је у стању да помогне друговима у разреду.

Невена је захваљујући овом успјеху добила понуду и да настави школовање на једном од европских универзитета. О томе ће, каже, још размислити.