latinica  ћирилица
27/03/2018 |  12:06 | Аутор: Вечерње новости

Ублажите синдром тешких ногу

Болови и отоци настају због отопљења и проблема са циркулацијом. Мијењајте положај тијела док стојите, а ако сједите, на сваки сат прошетајте.
Опуштање (Фото: Thinkstock) -
Опуштање (Фото: Thinkstock)

Болови због проширених вена, испуцалих капилара и отицања ногу постају израженији како расте спољашња температура. Осећај тешких ногунарочито се јавља код оних који су принуђени да због послија дуго стоје или да предуго сједе. Помоћу једноставних покрета и вјежби ово стање може врло ефикасно да се ублажи.

ВЈЕЖБЕ

Када завршите с послом и приуштите себи одмор. Против болова у ногама могу да вам помогну и једноставне вјежбе помоћу "јеж" лоптице. Најприје помоћу "јеж" лоптице измасирајте листове ногу. Потом ставите лоптицу испод табана и помјерајте стопала кружним покретима. Тамо гдје осјећате бол јаче притисните стопалом. Затим "јеж" лоптицу под табанима помјерајте напред-назад.

СЈЕДЕЊЕ

Уколико посао захтева дуготрајно седење, савет је да сваки сат устанете и прошетате. Никако не прекрштајте ноге, јер притисак једне ноге на другу отежава проток крви. Ставите нешто испод стола на чему можете да држите мало подигнуте ноге, и повремено их опружите у коленима са затегнутим прстима према лицу ако не можете да устанете и прошетате.

СТАЈАЊЕ

Ако ваш посао захтијева дуготрајно стајање, требало би што чешће да мијењате положај тијела, преносећи тежину са једне ноге на другу. Важан је и добар избор обуће, с потпетицом не вишом од три до четири центиметра. Потпуно равна, као ни висока обућа се не препоручује, јер не омогућава физиолошки положај стопала. Обућа не смије да буде тијесна, а посебно би требало да се води рачуна о томе да каишеви не направе застој у циркулацији. Носите обућу од природних материјала, јер вјештачки не обезбјеђују проток ваздуха, па може да дође до појачаног знојења и прегријевања стопала. Такође, избјегавајте докољенице и сокне које стежу.

МАСАЖА

Један од начина да ублажите оток ногу је самомасажа. Покретима од скочних зглобова према срцу подстичите циркулацију. То ће да доведе до смањења отока. За самомасажу врло су корисни гелови са ефектом хлађења.

ОБЛОГЕ

Увече прије спавања на отечене зглобове можете да ставите хладне облоге или да их истуширате хладнијом водом тако што усмјерите млаз у правцу срца, јер је то пут венске крви.

Добро је да током ноћи ноге буду подигнуте бар неколико центиметара изнад нивоа срца, што ће знатно олакшати проток крви и допринијети смањењу отока. Можете да ставите ноге на јастук или да јастук ставите испод душека.