latinica  ћирилица
16/03/2018 |  10:58 ⇒ 11:09 | Аутор: novosti.rs

Прворођени су паметнији

Око 5.000 испитаника, узраста до 14 година, рјешавало је тестове сваке двије године и показало се да су најстарија дјеца имала највиши коефицијент интелигенције
Учење (Фото: Thinkstock) -
Учење (Фото: Thinkstock)

Не само да се, као што каже изрека, прва дјеца више воле, него су она и паметнија - тврде научници. Студија са Универзитета у Единбургу је показала да прворођени малишани имају "менталну" предност у односу на млађу браћу и сестре, јер су им родитељи поклањали више пажње. Око 5.000 испитаника, узраста до 14 година, рјешавало је тестове сваке двије године и показало се да су најстарија дјеца имала највиши коефицијент интелигенције од најранијег доба. Истраживачи су то објаснили "ефектом редослиједа рођења" због којег старија дјеца касније имају и боље плате и боље послове.

- Студија указује да је промјена у родитељском понашању узрок због којег редослијед рођења утиче на квалитет послова и образовање - објашњавају научници.

Осим тога, прворођена дјеца имају и највеће шансе за налажење партнера. Тако је показало истраживање странице за онлајн састанке Плентy оф Фисх, у којем је учествовало 6,7 милиона самаца широм САД и Канаде.