latinica  ћирилица
21/02/2018 |  13:42 ⇒ 13:43 | Аутор: РТРС

Пораст случајева малих богиња у Европи

У Европи је забиљежен огроман пораст случајева малих богиња у 2017. години, што је, како оцјењује Свјетска здравствена организација, "трагедија", јер су у 2016. години забиљежена 5.273 случаја.
Мале богиње (илустрација) -
Мале богиње (илустрација)

Ове године, број оболелих је порастао 400 одсто, са више од 20.000 забиљежених случајева и 35 смртних исхода. У 15 земаља Европе, укључујући и Велику Британију, забиљежене су епидемије, а највише случајева има у Румунији, Италији и Украјини.

Према ријечима стручњака, дио проблема лежи у томе што су људи почели да избјегавају вакцину. Упркос томе што је чланак у којем се тврди да ММР вакцина може довести до аутизма објављен прије 20 година и од тада у више наврата демантован, нарушено је повјерење у ефикасност вакцине међу неким дијеловима становништва.

Мале богиње су екстремно заразно обољење које може имати смртни исход, а ММР вакцина то може да спријечи, напомињу стручњаци. Болест почиње симптомима и знацима акутне инфекције горњих дисајних путева, што је по правилу праћено високом температуром, подбулошћу лица, закрвављеношћу рожњача, главобољом и малаксалошћу. Карактеристични осип по правилу избија од два до четири дана касније и дијете обично изгледа "као посуто црвеним тачкама".

Прије него што се појаве први видљиви симптоми, вирус мирује од седам до 12 дана.

Извор: Глас Српске