latinica  ћирилица
14/02/2018 |  16:08 | Аутор: РТРС

Радари и камере важни за безбједност на путевима и истраге

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач истакао је да је набавка надзорних камера и радара, којима ће бити покривена Српска, изузетно значајан пројекат због евидентирања свих врста прекршаја, али и истраге свих врста кривичних дјела.
Драган Лукач - Фото: РТРС
Драган ЛукачФото: РТРС

Лукач је изразио очекивање да ће у овој години на путевима Републике Српске бити савремени радари за контролу брзине кретања возила, која је највећи узрок саобраћајних несрећа са смртним исходом.

"Надамо се да ће успостављењем овог система возачи возити много опрезније, да ћемо сачувати животе и први пут у историји Српске број погинулих у саобраћајним несрећама смањити испод 100 годишње", рекао је Лукач на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је додао да је питање успостављања овог система путем јавно-приватног партнерства исполитизовано, те да ће ревизори ускоро у МУП имати прилику да прочешљају све предмете јавних набавки, па тако и овог.

"Стојим иза тога да је у овом послу све урађено у складу са законом и за све што је незаконито спреман сам да одговорам", навео је министар.

Лукач је напоменуо да Српска не користи довољно јавно-приватно партерство да би унијела свјеж капитал и могла да покрене неке послове које не може властитим средствима.

"МУП је тражио средства од Владе за набавку радара, покушали смо то и путем кредита, али на крају је одлучено да МУП уђе у јавно-приватно партнерство да би обезбиједио новац за нешто што сматрамо да је неопходно, да Српску покријемо надзорним камерама", истакао је Лукач.

Рекао је да су за посао била пријављена три конзорцијума, као и да је комисија која је радила на томе евидентирала све податке и уз сагласност Министарства финансија и закључке Владе спроводила поступак годину и по дана, јер је ријеч о врло компликованом закону о јавно-приватном партнерству са мноштвом захтјева које је потребно испунити.

"Одабрана је фирма која се показала најбоља на презентацији опреме и вјероватно ће се ускоро ићи на потписивање уговора са том фирмом. Једна од фирми која је била понуђач, а која се доводи у везу са СДА, није прошла не тендеру, као ни домаћа фирма за коју се говорило да је у власништву СНСД", објаснио је Лукач.

Одговарајући на новинарско питање да ли је Тужуилаштво БиХ тражило икакве податке од МУП-а у вези са предметом "Сушница", Лукач је рекао да од МУП-а није тражено ништа. Додао је да је ријеч о случају из 1992. године који је актуелизовао министар безбједности БиХ Драган Мектић, те да је МУП у то вријеме истражио случај, привео лица која су учествовала, узео изјаве и комплетан предмет прослиједио на даље поступање надлеженом тужилаштву и суду.

"МУП по том питању више не може ништа да ради. Сви који мисле да је било пропуста могу да отворе процес, немам ништа против да то буде и Тужилаштво БиХ", рекао је Лукач.

Он је навео да је Мектић, без икаквих доказа, отворио и причу да дјеца из Српске одлазе на обуку у кампове у Русију, истичући да, према подацима МУП-а, нема дјеце из Републике Српске у било каквим камповима у Русији, те да је то политичка прича која нема никакво упориште.

Лукач је рекао да је почела испорука нових униформи за припаднике МУП-а, те да би наредне седмице могли да буду опремљени припадници Полицијске управе Бањалука.

Према његовим ријечима, Дани културе Ирана у Бањалуци нису разлог за било какву забринутост грађана, нити било каква безбједносна пријетња.

Лукач је навео и да је повећан број улазака миграната на територију Републике Српске, због чега је појачана контрола улазака у Српску на подручју полицијских управа Зворника и Требиња.

"Појединици или мање групе улазе на територију Републике Српске, полиција их приводи, идентификује и предаје у даљу надлежност органима БиХ", рекао је Лукач.

Извор: СРНА