latinica  ћирилица
14/02/2018 |  12:51 | Аутор: РТРС

Суд у Косовској Митровици одбацио оптужницу против Ивановића

Месец дана након убиства Оливера Ивановића, Основни суд у Косовској Митровици и формално је окончао процес против лидера ГИ СДП за наводне ратне злочине.
Оливер Ивановић (фото:static.mondo.rs) -
Оливер Ивановић (фото:static.mondo.rs)

Како преноси РТС сазнања приштинског портала Калзо, суд је одлучио да одбаци оптужницу за ратне злочине против Ивановића, која је процесуирана пред тим судом.

Подсјетимо, Оливер Ивановић је од јануара 2014. заједно са још четворицом Срба био у притвору у затвору у Косовској Митровици због наводног ратног злочина. Њега је косовско тужилаштво теретило за наводне злочине над цивилним становништвом на Косову и Метохији почињене 1999. и 2000. године.

Оптужница је подигнута у новембру 2014. године, написана је на преко 50 страна. Ивановић и остала четворица Срба, који су с њим притворени, на почетку суђења категорично су одбацили све наводе оптужнице. "Апсолутно нисам крив", казао је тада Ивановић, на почетку суђења 18. децембра 2014.

Тужилаштво је предложило велики број свједока, наведена су била и имена жртава и мјеста на којима су окривљени Срби наводно починили кривична дјела. Оптужница, између осталог, наводи да је Ивановић издавао наредбе паравојним формацијама и предводио чуваре моста у Косовској Митровици, као и да је том приликом носио аутоматско оружје, пиштоље и два велика ножа.

Ивановићева одбрана је нагласила да оптужница нема никаквих основа и да су људска права Оливера Ивановића тешко прекршена. "Овде је ријеч о догађајима од прије 15 година, истрага се спроводила тек сада, а за то вријеме оптужени Срби су у притвору годину дана и њихова права су угрожена", речено је тада.

И остали браниоци оптужених Срба истичу да је доказни материјал оптужнице разочаравајући, јер се искази заснивају на изјавама из новина и да су без конкретних доказа.

Због одбијања да га пусте да се брани са слободе Оливер Ивановић је 7. августа 2015. почео штрајк глађу, док је 14. августа због нарушеног здравља пребачен у болницу у Косовској Митровици.

У фебруару 2017. му је укинута првостепена пресуда и наложено је ново суђење. Потом је био у кућном притвору, а од априла 2017. је одређено да се брани са слободе.

Убијен је 16. јануара испред просторија странке, у Косовској Митровици у преподневним часовима.

Извор: Б92