latinica  ћирилица
14/02/2018 |  08:43 | Аутор: РТРС

Колико је озбиљна пријетња "бијеле смрти"?

Гојазност, депресија, анксиозност, проблеми са кожом... само су почетак низа здравствених проблема које може да проузрокује шећер, који због штетности по организам зову и "бијела смрт".
Шећер - Фото: РТРС
ШећерФото: РТРС

Да је лако престати јести слаткише, није. То сигурно знају сви они који су бар некада покушали. Чак и они који су свјесни свих проблема које узрокују, од коцкице чоколаде или чаше сока тешко се одвикавају.

"Да би избацили шећер треба да се правилно и здраво хранимо, што подразумијева три главна оброка и двије ужине или три главна оброка и једну ужину. Тада ћемо смањити нагле скокове шећера у крви, јер кад је оброк избалансиран и када тијело уноси све у оптималним количинама, немамо толику жељу за слатким", прича нутриционисткиња Јасна Вујичић.

Уз овај савјет, за додатну мотивацију може послужити и списак здравствених бенефиција који се његовим избацивањем добијају, као што су: губитак сала са стомака, повећање енергије, смањивање жеље за слатким, бољи рад срца, смањени ризик од дијабетеса, боља фокусираност и сан, спречавање надутости, љепши изглед коже и раст мишића.

"И биолошки параметри су знатно бољи. Када говоримо о биолошким параметрима, прије свега ћу да потенцирам холестерол, триглицериди, тај фактор ризика кардиолошки, јер то је заправо највећи проблем и то најчешће буде проблем уколико је било доста слатког и слаткиша. Наравно, о тежини нећу ни да причам, ту се врло, врло, врло брзо види добар помак", објашњава нутрициониста Ђорђе Пејић.

Извор: Б92