latinica  ћирилица
03/02/2018 |  17:17 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Начелник Осмака игнорише нову скупштинску већину? (ВИДЕО)

У општини Осмаци прије четири мјесеца успостављена је нова скупштинска већина предвођена СНСД-ом, али начелник општине Љубо Петровић ту чињеницу је занемарио. Не дозвољава да се именује његов замјеник, а истовремено плате и одборничке накнаде касне шест и 12 мјесеци. Нова скупштинска већина, тврде њени представници, не може да спроведе нове пројекте у сарадњи са републичком влашћу.
Општина Осмаци - Фото: РТРС
Општина ОсмациФото: РТРС

Са новим замјеником начелника, општина би имала бољу сарадњу са републичком влашћу и становници Осмака би то брзо осјетили путем нових инфраструктурних пројеката, тврде у новој скупштинској већини.

- Припремио сам два пројекта, један се односи на хладњачу, а други на мини мљекару, али кад то предложим начелнику, он каже да ми не вјерује и да није расположен за сарадњу. Начелник је општину задужио за око 1,5 милиона КМ - каже Зоран Николић, предсједник ОО СНСД.

Плате запосленима у администрацији касне шест мјесеци, а одборничке накнаде годину дана, и то показује каква је политика Љубе Петровића, кажу представници нове скупштинске већине.

- Има људи у новом мандату који нису примили ни по један одборнички додатак. Разлог је презапосленост, а начелник је, иако је знао да има вишка радника, примао нове - каже одборник СРС, Лазо Видаковић.

Начелник општине на оптужбе одговара: "Нека ме опозову и нека иду пред грађане". Признаје да има кашњења у исплатама старих дуговања, али да је разлог отплата кредита који је подигнут 2011. године, да би се одблокирао рачун.

- Има одређеног дуга за паушале и радничке плате, али њима је јасно речено да ћемо бити у ситуацији да рјешавамо и те проблеме, када истекну кредити ове године - каже Петровић.

Нова скупштинска власт наводи и, како кажу, сумњиве послове у каменолому и насипање путева у овој општини. За радове у каменолому кориштене су машине Оружаних снага БиХ. Извучено је толико камена, тврде наши саговорници, као да је грађен ауто-пут, а не насипани сеоски путеви. Показују извјештај начелника о насутим путевима у 2017. години.

- У папирима пише да је насипан пут у Кулини до гробља, у дужини од 600 метара. Тај пут је насипан прије двије године, а приказан је као урађен пут. И у већини тих путева је слика слична, дужина пута је скраћена у односу на приказе у овим папирима, или пут није уваљан, или није насипан како треба, већ у врло малим количинама - каже Горан Сикимић, предсједник Клуба одборника СНСД.

Са друге стране, начелник општине Љубо Петровић наглашава да је цијена радова одрађена са Оружаним снагама најмање три до пет пута јефтинија од неког извођача радова који би радио на овим просторима.

Одборници нове скупштинске већине најављују кривичне пријаве против Петровића.