latinica  ћирилица
09/10/2017 |  09:14 ⇒ 10/10/2017 | 09:06 | Аутор: РТРС

Оштра реаговања након ослобађајуће пресуде Орићу за злочине у Сребреници! (ВИДЕО)

Одлука Суда БиХ да ослободи Орића и Мухића по свим тачкама оптужнице, изазвала је бурна и бројна реаговања. Политичка и стручна јавност у Српској и региону једногласна – ово је пораз правосудног система и порука да се жели наметнути став да су само Срби криви за злочине. Суд је, кажу, овим потезом показао да жмири на жртве и дјела с потписом Насера Орића.
Насер Орић из ратних дана (photo: Sense-agency.com) -
Насер Орић из ратних дана (photo: Sense-agency.com)

Нема правде за злочине над Србима, Фијаско правосуђа и цијеле БиХ, Српска суза нема родитеља, Пресуда враћа БиХ у средњи вијек - ово су реакције из Српске и региона.

Предсједник Српске Милорад Додик поручује да је ово прилика да се рехабилитује прича о референдуму, јер оваквим поступањем, каже, Суд и Тужилаштво нема подршку Срба. Све их је позвао да напусте те институције.

Додик рекао је да је ослобађајућа пресуда Насеру Орићу доказ да нема казне за злочине над Србима и да је само довољно да Бошњак суди Бошњаку и он ће бити ослобођен.

Додик је нагласио да су свједоци застрашивани свих девет година колико је трајало суђење.

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас у Бањалуци да је након ослобађајуће пресуде команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу нестало посљедње зрно повјерења у рад правосуђа БиХ.

Цвијановићева је рекла новинарима да је ова пресуда Суда БиХ катастрофална, скандалозна и срамотна, донесена упркос свим свједоцима и доказима које не посједују само правосудне институције БиХ, већ и многи странци, стране службе и амбасаде у БиХ.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић оцијенио је данас да је изрицање ослобађајуће пресуде бившем команданту Армије РБиХ Насеру Орићу и Сабахудину Мухићу коначна потврда непрофесионалног, селективног и политичког рада правосуђа Босне и Херцеговине.

Чубриловић је истакао да је ослобађајућа пресуда Орићу, упркос бројним свједочењима и исказима о гнусним злочинама јединица под његовим вођством над Србима у Подрињу, пораз правосуђа Босне и Херцеговине и показатељ да правде, када су у питању злочини над недужним српским цивилима и војницима, никада није било, нити је може бити у овако накардном правосудном систему.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је, поводом ослобађајуће пресуде Насеру Орићу, да ће Србија морати сама да се бори за правду, али и позвао на уздржавање од тешких ријечи. "Животи Срба очигледно нису вриједни као животи других. Српска суза нема родитеља", каже Вучић.

Министарство правде ће реаговати на ослобађајућу пресуду Орићу, најавио је Вучић и додао да је о томе разговарао са премијерком Аном Брнабић и министарком правде Нелом Кубуровић.

Како је рекао, његова улога као предсједника Србије је да не изговори најстрашније ствари, иако је "очигледно да животи Слободана Илића, Милутина Милошевића, Митра Савића... нису вриједни као животи других".

"Јасно је да српска суза нема родитеља", рекао је предсједник Србије и додао да је исто тако јасно да ће за правду морати да се боре сами.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић сматра да након ослобађајуће пресуде Насеру Орићу у Српској није потребан никакав референдум о раду Суда и Тужилаштва БиХ, јер је ово довољно да се констатује крах правосуђа БиХ.

- Ово је у принципу референдум о правосуђу у БиХ, јер оваква пресуда најављује крах правосуђа БиХ - рекао је Стевандић.

Према његовим ријечима, тамо гдје је свима јасно у Републици Српској, ФБиХ и међународној заједници да постоје неспорни злочини, имена жртава, бруталности и све оно што се повезује са најнегативнијим ратним дешавањима - не вриједи за Суд БиХ.

- Али, зато су спремни да тамо гдје не постоје никакви докази, никакви материјални показатељи покрену лавину оптужби и поступака да би се сваком иоле значајнијем Србину судило или Суд користио као метод политичког и сваког другог притиска - закључио је Стевандић.

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић изразио је данас бојазан да ослобађајућа пресуда Насеру Орићу може бити и колективна, иако је ријеч о првостепеној и појединачној пресуди, те упитао да ли су заиста за све зло које се догодило криви само једни, а потпуно невини други.

Касиповић је истакао да најављена жалба Тужилаштва БиХ на пресуду можда даје наду у право и правду.

Он је подсјетио да три године на челу Министарства правде никада није коментарисао судске пресуде, сматрајући да тиме доприноси праву и правди.

"Објављивањем пресуде, дође вријеме када се не може ћутати. И вријеме. И вакат. А ово је, увјерен сам, тај тренутак", рекао је Касиповић, саопштено је из Министарства правде Српске.

Он је додао да је на располагању свима који га желе теретити за евентуални утицај на правосуђе, истичући и овом приликом трајну опредијељеност да свако треба да одговара за почињени злочин.

- Суд на овакав начин ослобађа једног ратног злочинца и не може и неће да докаже све чињенице које су познате, чињенице да су хиљаде људи убијене на подмукао начин, међу њима и жене и деца и цивили, али данас то не интересује никога у Суду БиХ и ослобађају човјека који треба да буде на доживотној робији због онога што је урадио, рекао је Драган Лукач, министар унутрашњих послова Републике Српске.

Предсједник Суда БиХ Ранко Дебевец изјавио је данас да ова правосудна институција ради професионално, у складу са понуђеним доказима Тужилаштва БиХ, а не на основу политичких и медијских спекулација и притисака.

Дебевец је рекао да је очигледно да су понуђени докази Тужилаштва БиХ били недовољни за доношење осуђујуће пресуде, што ће бити накнадно преиспитивано у жалбеном поступку.

Он је напоменуо да је пресуда донесена одлуком судског вијећа, а не судије појединца, те да вијеће доноси одлуке већином гласова, преноси Бирн.

Дебевец је рекао да Суд БиХ не може да коментарише неправоснажне судске одлуке на коју ће, како каже, извјесно бити уложена жалба, те о којој ће сигурно коначна одлука бити донесена у другом степену.

Послије данашње пресуде Суда БиХ да командант такозване Армије БиХ у Сребреници Насер Орић буде ослобођен кривице за злочине над Србима, дефинитивно је мање БиХ, оцијенио је за Срну члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић.

"Правосудне институције су овим потезом показале да постоје за њих прихватљиве и неприхватљиве ствари, а очито је неприхватљиво казнити некога за злочине над Србима", рекао је Иванић.

Он је навео да је невјероватно да су многи од српских команданата били кажњавани по командној одговорности, а да за хиљаде убијених цивила на простору Сребренице није одговарао човјек који је тим јединицама командовао.

"То једноставно значи да је Суд БиХ прихватио изјаву коју је својевремено дао поглавар Исламске заједнице БиХ да је исто кажњавати Бошњаке за злочине над Србима и затвореника из Аушвица јер се борио против злотвора", констатовао је Иванић.

Он каже да је то страшно, али да је та логика очито доминантна у правосудним институцијама БиХ.

"Зато у овој земљи још дуго неће бити истинског помирења. Потпуно је нереално очекивање да Срби прихвате да за злочине над њиховим народом нико није одговоран. То је питање властитог самопоштовања", нагласио је Иванић.

Предсједавајући Предсједништва БиХ, Драган Човић, истакао је да овакви догађаји као данашња пресуда у Суду БиХ све нас помало враћају уназад.

- То је тема која ће сигурно ових дана бити на посебан начин добити своје место у јавности и имати једну своју негативну међусобну реторику, додао је Човић.

Предсједник Српске демократске странке Вукота Говедарица оцијенио је да је ослобађајућом пресудом Суда БиХ команданту Армије РБиХ у Сребреници Насеру Орићу "кап прелила чашу" и да је дефинитивно потребна корјенита реформа правосуђа у БиХ.

"На томе треба радити, јер овако више не може", рекао је Говедарица данас на Залазју код Сребренице гдје је прислужио свијећу за покој душа настрадалих, одао почаст код спомен-обиљежја и разговарао са члановима породица жртава. Он је истакао да се не може ићи путем будућности ако се у предметима гдје су Срби пострадали злочини не осуђују.

"Управо је овим предметом и ослобађајућом одлуком кап прелила чашу", поручио је Говедарица. Он је рекао да птице на гранама знају да је Насер Орић командодавао и има одговорност за убиства многих Срба у овом крају, а да су у три случаја из ове оптужнице даказана свирепа убиства. "Пресуда је срамна, Срби у БиХ живе у времену када завиде мртвима. Брука и срамота", рекао је Говедарица.

Прекинути сву сарадњу са Судом и Тужилаштвом БиХ

Савез ратних војних инвалида Републике Српске сматра срамном и понижавајућом ослобађајућу пресуду Суда БиХ команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу за ратне злочине над Србима у Подрињу и истиче да је потребно прекинути сарадњу са Судом и Тужилаштвом БиХ.
Из Савеза су поручили да је вријеме да се Срби у Републици Српској уједине и што прије предузму мјере да се овакви случајеви више не понављају.

Из Савеза захтијевају да се политички лидери из реда српског народа у институцијама у Српској и БиХ, било да су у политичким странка које су на власти или у опозицији "одмах договоре и предузму конкретне мјере да се прекине сарадња са Судом и Тужилаштвом БиХ и да се из ових институција повуку сви чланови из реда Срба".

Представници овог савеза захтијевају да Република Српска у потпуности прекине финансирање Суда и Тужилаштва БиХ, те да ускрати достављање било каквих података овим институцијама, које "ионако служе само за кажњавање Срба и ослобађање осталих који су чинили ратне злочине над Србима".

"Сада је коначно јасно свима у Републици Српској, па и онима којима до сада није било, да нам овакав Суд и Тужилаштво БиХ нису никада ни били потребни, а посебно послије овог случаја", наведено је у саопштењу из Савеза ратних војних инвалида.

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила општине Братунац Радојка Филиповић изјавила је након данашње ослобађајуће пресуде команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу и припаднику те војске Сабахудину Мухићу да у БиХ нема правде.


"Данас су га ослободили, а слободан је 25 година", рекла је Филиповићева новинарима.

Она је подсјетила да су 1992. године муслимани из Сребренице, предвођени Орићем, дошли у двориште њене куће и убили јој супруга и свекра, а свекрву, јетрву и њено двоје дјеце одвели у затвор. "Немањи је било седам мјесеци, а Оливери три године", рекла је Филиповићева, додајући да је огорчена ослобађајућом пресудом Суда БиХ.

Бане Васиљевић, предсједник Организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила општине Сребреница, казао је да без обзира што је Орић ослобођен "он је за српски народ из Сребренице и даље ратни злочинац".

 Ослобађајућа пресуда Насеру Орићу представља довољан импулс да се дефинитивно одржи референдум о раду Суда и Тужилаштва БиХ у Републици Српској, сматра предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић. Он је нагласио да овако катастрофална пресуда значи "смак правосуђа у БиХ".

Митровић каже да ослобађање Насера Орића представља "дно дна" и да онда више нема потребе за процесуирањем ратних злочина над Србима, јер ће поучени овим искуством сви бити ослобођени.

- У случају пресуде Насеру Орићу доминирала је политика, јер у овом случају постоји сасвим довољно доказа за осуђујућу пресуду - закључио је Митровић.

Предсједник БОРС-а Миломир Савчић рекао је да ослобађање Орића представља крах и сумрак правде у БиХ и легализацију злочина над Србима.Навео је да ће се овом пресудом легализовати злочин над Србима и отворити лов на Србе у којем ће многи невини Срби страдати од Суда и Тужилаштва БиХ.

- Ово је стварно постало опасно - рекао је Савчић.

Он је истакао да је ово крах правде, поготово када је ријеч о српским жртвама, јер постоји не мало случајева гдје су потпуно невини људи осуђени без иједног доказа или са потпуно лажним доказима које је Суд БиХ прихватио као вјеродостојне и изрицао драконске казне.

Имајући у виду како је текао процес Орићу, са огромним притиском на свједоке, Савчић је нагласио да "сви Срби у било којим институцијама треба дебело да се замисле".

Предсједништво Организације старјешина Војске Републике Српске указује на то да Суд БиХ, ослобађајућом пресудом ратном команданту такозване Армије БиХ Насеру Орићу и припаднику те војске Сабахудину Мухићу који су починили масовне злочине над српским становништвом у Подрињу, потврђује истрајност да пресуђује само Србима.

Предсједништво указује и на то да, иако је у Подрињу на подмукао начин убијено више хиљада Срба, Суд БиХ остаје нијем и слијеп на правду и српске жртве.

Предсједништво наглашава да су Орић и Мухић "за почињена злодјела требало да буду осуђени на максималне казне".

"Ослобађање злочинаца од Суда БиХ по свим тачкама оптужнице супротно је доказима и изјавама свједока, којим је тужилаштво потврдило њихову одговорност да су 1992. године у мјестима Залазје, Лолићи и Куњерац убили тројицу заробљених Срба - Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића", наводи се у саопштењу.

Предсједништво ове организације упозорава да Суд БиХ цементира једину кривицу српског народа за рат и ратне злочине на територији БиХ.

"Овакав пристрасан поступак Суда БиХ оправдава одржавања референдума о правосуђу у БиХ у Републици Српској, без обзира на отпоре и притиске", саопштено је из Организације старјешина Војске Републике Српске.

Из ове организације траже од институција Републике Српске и свих политичких субјеката одржавање референдума "управо онако како је утврдила Народна скупштина, а никако његово стављање ван снаге".

Суд БиХ ослободио је данас првостепено команданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића и припадника те војске Сабахудина Мухића по свим тачкама оптужнице за злочине над српским ратним заробљеницима на сребреничком подручју 1992. године.

Предсједник Удружења жена жртава рата Божица Живковић Рајилић сматра да ослобађање Орића представља пораз и крај Суда БиХ.

- Десетине мртвих - жртава Насера Орића и његове јединице на подручју Подриња, али и по другим ратиштима ништа не значе за Суд и Тужилаштво БиХ. Они су унапријед инструисани да злочинци буду ослобођени и да се прикажу као ослободиоци и хероји, а за српске жртве у овој земљи нико не мари - рекла је Рајилићева.

Она је навела да је порука да су Срби легитимне мете, које може да убија како и ко хоће и да за то никада неће одговарати.

- Тај суд не треба никоме, тако радећи, поготово не Србима и треба на сваки начин гледати како да се тај суд уништи или да се бар Срби изузму из икаквог учешћа и сарадње са тим судом - закључила је Рајилићева.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић изјавио је да иза ослобађајуће пресуде Орићу стоји снажан утицај бошњачке политике, предвођене Бакиром Изетбеговићем и да је ријеч о поразу правосуђа БиХ. Наглашава да је то показатељ да се правосудне институције на нивоу БиХ стављају у службу бошњачког народа и да то није пут којим БиХ треба да иде.

Којић је напоменуо да је процес против Орића пратио низ контроверзи, те подсјетио да је Орића у Предсједништву БиХ примио Бакир Изетбеговић који му је обећао ослобађање, као и да је постојао велики утицај на свједоке у току поступка.

Према његовим ријечима, у овом случају постоји "нешто што се иза брда ваља", а то је снажан утицај бошњачке политике предвођене Изетбеговићем да Сребреница и средње Подриње буде искључиво резервисано само за Бошњаке као жртве, а Србе као злочинце.

- Бошњаци покушавају да држе тај стереотип и поред бројних доказа о почињеним ратним злочинима над Србима - истакао је Којић.

Истиче да пред бх. правосудним институцијама нема ниједне осуђујуће пресуде за страдање 2.428 Срба, око 50 дјеце и око 180 жена у Подрињу.

- У конкретном предмету имамо случај убиства три лица српске националности, безброј доказа, али и то није било довољно Суду БиХ да донесе осуђујућу пресуду - рекао је Којић.

Он је истакао да је очигледно да је пресуда Суда БиХ заснована на неправди, те запитао да ли је ово пут којим БиХ треба да иде.

- Породице српских жртава из Подриња нису још дочекале правду и како оне могу да вјерују таквим правосудним институцијама - истакао је Којић.

Којић очекује да ће се Тужилаштво БиХ жалити на ову првостепену пресуду и да ће у другостепеном вијећу Суда БиХ "сједити разумни, аполитични људи који ће донијети разумну и на праву и правди засновану пресуду".

Предсједник ДНС-а Марко Павић оцијенио је данас да је данашња ослобађајућа пресуда Суда БиХ команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу још један доказ да у БиХ нема права, ни правде."А тамо гдје нема права и правде, не може постојати ни држава јер су они основ њеног постојања", рекао је Павић новинарима на Мраковици након заједничке сједнице предсједништава СНСД-а и ДНС-а.

Он је додао да, због свега овога, у СНСД-у и ДНС-у размишљају да поново буду враћене институције предвиђене Дејтонским мировним споразумом.

"Ми ћемо од других странака, нарочито оних које су у власти на нивоу БиХ, затражити мишљење или покушати утврдити заједничке ставове о томе како се одупријети овом раду судова који су, практично, неуставни и раде на штету Републике Српске и њених грађана", истакао је Павић.

Он каже да је заједнички став предсједништава СНСД-а и ДНС-а да су разочарани ослобађајућом пресудом Орићу и поновио да ове странке саосјећају са породицама жртава.

"Могу мислити како се данас осјећају родитељи, браћа и сестре жртава када су чули ову пресуду. Да ли ти људи могу вјеровати институцијама БиХ, овом суду и правосуђу?", упитао је Павић.

Он је нагласио да СНСД и ДНС треба да предузму све да се рад правосудних институција доведе у уставне оквире.

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић рекао је да се изрицањем ослобађајуће пресуде Орићу, БиХ враћа у Средњи вијек када су тадашње окупационе турске снаге могле да убијају, пљачкају, отимају и прогањају српско становништво и за то никоме не одговарају. Он сматра да политички представници Срба у БиХ, без обзира на ком су нивоу власти, морају да сједну и да се озбиљно договоре којим путем се у БиХ може даље ићи.

- Ево и овдје у овом случају, када се ослобађа неко за кога постоје толико увјерљиви докази да је лично био укључен у бројне злочине који су почињени над српским становништвом у Подрињу, Сребреници, суд налази за сходно да такву особу ослободи било какве одговорности - рекао је Ђокић.

Он је истакао да то још једном ставља велику ружну мрљу на Суд БиХ и "захтијева да се у овој земљи сви тргну и да виде у ком правцу све ово иде".

- На овакав начин се у овој земљи тешко може развијати повјерење у институције, њихову објективност и правичност и зато су потребно озбиљне промјене - каже Ђокић.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Младен Босић изјавио је да је ослобађајућа пресуда команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу доказ да у БиХ не постоји и не функционише правна држава и да су због селективне правде остали некажњени бројни велики злочини који су почињени над Србима у посљедњем рату.

"И док су многим Србима без икаквих доказа у Суду БиХ изрицане драконске казне, са друге стране бројни тешки злочини почињени над Србима и даље остају некажњени", указао је у писаној изјави Босић.

Умјесто да домаће правосуђе адекватним казнама и пресудама ратним злочинцима умањи патње породица жртава и допринесе помирењу, истакао је Босић, срамним ослобађајућим пресудама преносе се дубоке подјеле и дешавања из прошлости на будуће генерације.

"Крајњи је моменат да се због бројних пропуста, злоупотреба и поражавајућих резултата рада санкцинишу одговорни носиоци правосудних функција, јер су многе судије и тужиоци показале да нису достојни да обављају повјерене дужности", оцијенио је замјеник предсједавајућег Представничког дома БиХ.

- Ово је срамна пресуда и то је најблаже што се може рећи. Нема правде. Испаде да су ти људи сами себе побили, да је Слободан Илић сам себи очи вадио и сам себе масакрирао, изјавио је Вукота Говедарица, предсједник СДС-а.

- Убијете на стотине жртава у два дана, свима је то познато, осим Тужилаштву да то задокументује и претвори у случај, рекао је Драган Мектић, министар безбједности БиХ.

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић оцијениоје да ослобађање Орића показује да се улази у фазу потпуног неповјерења у правосудне институције које би требало да чувају и штите истину.

Истакао је да је срамотно да је човјек који је крив и одговоран за страдања огромног броја Срба данас ослобођен.

- Правда је можда спора, можда није у датом моменту достижна, али смо убијеђени да ће правда кад-тад добити правни и нормални епилог - истакао је Бореновић, и додао ,да овакву одлуку Суда БиХ сматра скандалозном.

Начелник општине Сребреница Младен Грујичић, поводом ослобађајуће пресуде команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу, позвао је све институције Републике Српске и Србе у заједничким органима БиХ да предузму све правне кораке да се онемогући даље понижавање, шиканирање и омаловажавање српских жртава и народа, те да се заустави правно насиље и судски терор над Србима у БиХ.

"Суд БиХ треба укинути и, ако је потребно, такву одлуку донијети организовањем референдума", поручио је Грујичић.

Он је рекао Срни да о квалитету рада и независности правосуђа БиХ говори податак да су сви знали каква ће бити пресуда Орићу прије њеног објављивања, што је показатељ колико је то правосуђе "непристрасно".

Потпредсједник Социјалистичке партије Живко Марјанац оцијенио је да је изрицање ослобађајуће пресуде бившем команданту такозване Армије БиХ Насеру Орићу засновано на двоструким аршинима правосуђа БиХ.

Марјанац је рекао Срни да се двоструки аршини правосуђа БиХ показују тиме, јер су Србима за много мања кривична дјела изрицане драконске казне, што је несхватљиво.

Делегат у Дому народа ПС БиХ Драгутин Родић изјавио је да је разочаран и тужан због ослобађајуће пресуде Насеру Орићу, јер таква одлука Суда БиХ представља јасан доказ да у БиХ нема правде за злочине почињене над Србима.

"За мене је сасвим разумљив коментар и огорчење породица српских жртава. Искрено морам да кажем да сам разочаран, да не кажем да сам и тужан, јер ако желимо правду и помирење у БиХ онда морамо да водимо рачуна и о кривцима који су својим дјелима чинили оно што није примјерено уопште, а поготово када су ратни злочини у питању", рекао је Родић.

Српска радикална странка "Др Војислав Шешељ" сматра да је изрицање ослобађајуће пресуде Орићу још један у низу доказа да правде нема када је ријеч о злочинима над Србима.

- Ослобађајућа пресуда, када се има у виду карактер и тежина злочина Насера Орића, заиста је срамна. Срамно је и то што су српске жртве данас поново страдале, овога пута од правосуђа БиХ - рекао је предсједник СРС Драган Ђурђевић.

Замјеник предсједника НДП-а Крсто Јандрић рекао је да је правосуђе БиХ у тоталном фијаску након што је Суд БиХ првостепено ослободио Насера Орића за злочине над српским ратним заробљеницима на подручју Сребренице 1992. године. Јандрић је рекао да је тиме фијаско доживјела и цијела БиХ, јер се годинама, упркос толико доказа, обим кривичних дјела покушава смањити на неке појединачне случајеве.

Бањалучки адвокат Милан Петковић рекао је да не би смјела опстати пресуда Суда БиХ о ослобађању Орића и Мухића. Он је додао да је увијек тешко коментарисати пресуде док се не погледају детаљи пресуде у којима су разлози због чега су оптужени ослобођени, те изразио наду да ће Тужилаштво БиХ сачинити жалбу на ову пресуду квалитетно и савјесно, те указати на све пропусте уколико их је било код првостепеног суда.

Удружење "Завет отаџбини" из Београда саопштило је да ослобађајућа пресуда команданта такозване Армије БиХ Насеру Орићу за злочине над Србима у Подрињу показује да правда пред Судом БиХ не постоји, те апелује на суд у Београду да убрза поступак против њега, али и других починилаца злочина над српским народом.

"Пресуда Суда БиХ, којом је Орић ослобођен оптужби за злочине које је починио у Подрињу потврђује да овај суд постоји само да би осудио оптужене Србе и ослободио оптужене Бошњаке", наводи се у саопштењу.

Из овог удружења наводе да их ова пресуда није изненадила, јер им је познат став објављен у часопису "Нови вокс" да је "добар Србин жив и послушан или мртав непослушан Србин", а непослушни Срби су, како истичу, сви они који су се супроставили остварењима поставки у "Исламској декларацији" Алије Изетбеговића.

"Према овом суду није злочин убијати Србе, вадити им очи, клати их, палити њихове домове, силовати жене... Никакви сведоци ових злочина нису довољни да се осуди онај који је то лично чинио и који је предводио злочинце, наследнике оних који су то чинили у Првом и Другом светском рату. За српске жртве `не знају` се имена злочинаца", наводи се у саопштењу.

Из Удружења "Завдет отаџбини" истичу да правда пред Судом БиХ не постоји или су и њој "извадили очи као што су то чинили Србима у и око Сребренице".

"И ова пресуда показује каква би судбина Срба била у унитарној БиХ у којој би правду делили Бошњаци, као што то чине у овом суду. Нема бољег даказа да је неопходно сачувати Републику Српску као једини гарант опстанка српског народа", наводи се у саопштењу.

Из овог удружења наглашавају да су убијеђени да је сигнал за овакве поступке добијен од "такозване међународне заједнице".

"Сигнал је добије од оних који су разбили СФР Југославију, подржавали Армију БиХ у борби против српског народа и допринијели злочинима почињеним над њим, па и онда када је Сребреница проглашена демилитаризованом зоном, из које су снаге Насера Орића упадале у села под контролом Војске Републике Српске, чинећи злочине над цивилним становништвом, убијајући старце, жене, децу...", наводе се у саопштење.

Из Удружења "Завет отаџбини" истичу да су се "након почињених злочина злочинци повлачили под заштиту снага које су биле дужне да Сребреница буде демилитаризована зона, а која то никада није била".

"У више наврата смо наглашавали да се рат против српског народа наставља, овог пута другим средствима, међу којима су драконске казне за оптужене Србе и ослобађајуће пресуде за злочинце какав је Насер Орић", наводи се у саопштењу.

Из Удружења апелују да политичари из српског народа прекину са међусобним борбама за власт, не бирајући средства, наводећи да треба учинити све да српско јединство не буде нарушено.

"Само јединствени можемо опстати, не делећи са међусобно, јер и за Бошњаке су сви Бошњаци, без обзира где живели. Исти је случај са Хрватима и Албанцима. Не постоје Срби Крајишници, Срби Босанци, Срби Херцеговци, Срби Војвођани, Срби Шумадинци, Срби са Косова и Метохије, поготово не Срби избеглице, Срби у расејању. Будимо и ми само Срби ма где живели", наводи се у саопштењу. 

Бивши начелник Сребренице Ћамил Дураковић, одлуку Суда назвао је кораком ка помирењу, а свједочења током процеса – лажним.

 Извор: Агенције/ РТРС