latinica  ћирилица
11/09/2017 |  12:04 ⇒ 13:39 | Аутор: РТРС

Неколицина радника ЖРС почела штрајк глађу (ВИДЕО)

Десетак радника ЖРС данас у подне ступило је у штрајк глађу због како кажу непоштовања њихових законских права.
Штрајк жељезничара (архив) - Фото: РТРС
Штрајк жељезничара (архив)Фото: РТРС

Штрајкачи су како су навели тражили састанак са управом али зграда управе ЖРС је закључана и не могу да уђу.

Они су раније навели да ће се окупити у просторијама Жељезничке станице у Бањалуци гдје ће предати своје захтјеве.

Предсједник Самосталног синдиката транспортне дјелатности Златко Марин рекао је  да су он и још девет његових колега, радника "Жељезница Републике Српске" данас ступили у штрајк глађу, од којег неће одустати док не буду испуњени њихови захтјеви.

"Сигурно ћемо истрајати, нећемо одустати док нам не испуне захтјеве, па макар и по цијену живота, јер оваквим понашњем појединци укидају наша права и уништавају нас и наше породице", поручио је Марин.

Он је појаснио да су разлози штрајка слични онима из марта ове године, односно неисплаћивање плате, накнаде за превоз и топли оброк у складу са законом, као ни осталих материјалних трошкова према радницима.

"Онемогућена нам је здравствена заштита, те, иако нам се на платним листама обустављају средства за фондове, радници морају плаћати прегледе и лијечење", појаснио је Марин.

Он је рекао да радници "Жељезница" не могу више прелазити преко чињенице да морају плаћати прегледе док им обуставЉају средства од плате за доприносе.

"Прича да чекамо неки кредит за нас је неприхватљива", поручио је Марин.

Према његовим ријечима, радници су прије 1. септембра упутили захтјев за рјешавање ових проблема Управи предузећа, предсједнику Српске, Влади и народним посланицима у којем су и образложили стање у предузећу.

"Непојмљиво је да се толико крши закон у овом предузећу, а да нико ништа не предузима. Тражимо од надлежних да реагују, јер нам је најављена подршка осталих радника", рекао је Марин и додао да су позвали све незадовољне у Републици да им се придруже у протестима.

Он сматра да је недопустиво да ови радници по други пут улазе у штрајк глађу због истих ствари.

Марин је истакао да се радницима дугује око милион и по КМ.

Он је рекао да је генерални директор "Жељезница" Драган Савановић издао налог да се закључа жељезничка станица у Бањалуци у коју сада не могу ући ни путници, тако да су се штрајкачи окупили испред станице.

Извор: РТРС/Срна