latinica  ћирилица
15/08/2017 |  16:13 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Научници: Старији од 40 година треба да раде три дана недјељно

Старији од 40 година треба да раде три дана недјељно... Како вам ово звучи? Научници кажу да је "жива истина".
Посао              (Фото:BigStock ) -
Посао (Фото:BigStock )

Истраживање које је спроведено на Институту за примијењену економију и друштвена истраживања у Мелбурну, показало је да је рад до 30 сати недјељно одличан за когнитивне функције особа које имају 40 и више година, а да сваки додатни напор умањује њихову продуктивност.

Научници кажу да су особе које су радиле 55 сати током седам дана имале највећи пад у когнитивним способностима, већи од оних које се испољио код незапослених и код особа у пензији.

Истраживање је обухватило 3.500 жена и 3.000 мушкараца старијих од 40 година, а њихов задатак је био да ријеше тест који је мјерио когнитивне функције, а мјерена је и њихова продуктивност на послу.

Тако је доказано да су "мозгалице" попут ребуса, укрштених ријечи, судоку... одличне за старије особе јер чувају капацитет мозга, али зато претјерана стимулација има сасвим супротан ефекат.

Вођа истраживања, професор Колин Мекензи каже да ови резултати могу бити од велике користи за послодавце, али и за оне који пишу законе о раду.

Наиме, он сматра, да тренд продужавања радног вијека уопште није добро рјешење, већ да би било најбоље да се старијим запосленима редукује радно вријеме.

- Већина популације је принуђена да ради и након што напуни 40 година, па и 50, 60, а те особе би требало и да истовремено воде рачуна о свом здравље, да празнике проводе одмарајући се, да имају више слободног времена. Сматрам да је и даље боље радити, него не радити, али умјерено - каже доктор.

Извор: Мондо