latinica  ћирилица
11/08/2017 |  20:59 | Аутор: РТРС

Како дјеца подносе високе температуре?

Врелину од 40 степени тешко подносе астматичари, срчани болесници, чак и здрави људи, а да ли су дјеца једина којима високе температуре не сметају - педијатри нису баш сагласни.

"Дјеца су врло покретна и отпорна, њима врућине не сметају да буду баш то - дјеца", сматра педијатар из Дома здравља Палилула "Милутин Ивковић" Бранка Максић. Она је за Тањуг навела и да, од када је почело љето, нису имали интервенције узроковане врућином код дјеце предшколског узраста.

То ипак не значи, истакла је, да дјеца смију да буду на сунцу "усред дана", када је сунце најјаче. "До 11 сати дјеца могу најнормалније да излазе напоље, али између 11 и четири по подне требало би да буду у затвореном", каже Максићева и додаје да, ако баш морају да излазе у том периоду, треба да буду у хладовини.

Педијатар са Универзитетске дечје клинике "Тиршова" Снежана Рсовац, међутим, сматра да дејца због своје "живости" не знају да штеде енергију, па кад се то укрсти са врућинама - често дође до дехидратације.

Када дехидратација наступи, рекла је др Рсовац, ових дана најприје треба расхладити дијете, дати му да пије течност, а и млака купка би, према њеним ријечима, требало да помогне.

Ако дијете и повраћа, онда је ситуација озбиљнија, па га треба одвести код љекара, сматра др Рсовац. Кад је о бебама ријеч, мишљење стручњака је више усаглашено, па и докторка Максић сматра да су бебе у дојеначком периоду ипак нешто осјетљивије и родитељи тад треба да обрате више пажње.

"Мале бебе никако не треба износити на сунце, али их треба увече и ујутру прошетати на свјежем ваздуху", сматра докторка Максић.

Као и старијој дјеци, и бебама треба убацивати више течности у исхрану, али и практиковати мање а чешће оброке. Мајкама које доје бебе др Максић препоручује да, док трају врућине, то чине чешће него иначе.

Извор: Танјуг