X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Обавијест
10/08/2017 |  12:10 ⇒ 16:37 | Извор: РТРС

"Република Српска је јака и стабилна"

"Република Српска је јака и не може јој ништа Хојт Ји, нити ме занимају његове намјере", изјавио је предсједник Републике Српске Милорад Додик за "Ало", коментаришући вијест да ће замјеник помоћника државног секретаријата САД Брајан Хојт Ји бити постављен за амбасадора Америке у Скопљу .
Милорад Додик, предсједник Републике Српске - Фото: РТРС
Милорад Додик, предсједник Републике СрпскеФото: РТРС

Коментаришући наводе да би Ји могао радити на дестабилизацији Српске, Додик је рекао да "Ји то није могао да уради са позиције која је далеко јача у Стејт департменту, у којем је био као дио старе администрације, а којој је уништење Српске несумњиво био циљ".

- Ми смо знали за те намјере и то је дио конфликта који имамо Ји и ја, јер је његово понашање било усмјерено ка јачању централизоване БиХ, што ми у Српској одбијамо. Тако да ми потпуно нестварно звучи да би Ји могао са позиције амбасадора у Скопљу било шта да уради. Ако заиста он иде тамо, то ме не занима - рекао је предсједник Српске.

Додик је нагласио да Република Српска не зависи од Јиа, нити од било кога другог.

- Она зависи од нас који живимо овдје и наше опредјељење је веома јасно. Нека се Хојт Брајан Ји позабави собом, а он није тај који се треба бавити нама - поручио је Додик.

Он је рекао да су поступци замјеника помоћника државног секретаријата САД били усмјерени ка пружању  подршке Бошњацима у покушају ставарања унитарне БиХ, али да му то није успјело, као ни многима прије њега.

- Ја имам проблем са сваким, без обзира на то како се зове, ко покушава да уруши Републику Српску - рекао је предсједник Српске.

Додик је истакао да је Српска стабилна и у институционалном и у политичком смислу.

- Постоје овјде неки петоколонаши који препознају можда те политике рушења, па се укључују у то, али то је све што смо видјели у прошлости. Република Српска је стабилна и њени приходи су веома стабилни и појачани. Ево сада у овом мјесецу стижемо да исплатимо све обавезе пољопривредним произвођачима, што је веома важно, имајући у виду и велику сушу. Све што треба да се изврши као обавеза Владе Републике Српске извршава се, тако да не видим ниједан разлог за неку посебну забринутост - нагласио је Додик за "Ало".