latinica  ћирилица
05/08/2017 |  19:28 ⇒ 06/08/2017 | 14:10 | Аутор: РТРС

Климатске промјене узимају данак! (ВИДЕО)

Екстремне врућине и екстремно ниске температуре сваке године у Европи узрокују смрт око 3.000 људи. Најновије прогнозе, објављене у часопису Лансет - планетарно здравље, још су песимистичније. Експерти упозоравају да, уколико се до 2100. не учини ништа, од посљедица климатских промјена у Европи би сваке године могло да умре 152.000 људи - 50 пута више него до сада.
Климатске промјене - Фото: РТРС
Климатске промјенеФото: РТРС

Топлотни таласи могли би да буду одговорни за 99 одсто смртних случајева узрокованих климатским промјенама, а према оцјенама стручњака најугроженији су становници Јужне Европе. Топлотни и хладни таласи, шумски пожари, суше и поплаве са којима се Европљани све чешће суочавају, посљедица су емисије штетних гасова и директно су у вези са људским дјеловањем, наводи се у студији.

- У 21. вијеку, климатске промјене су једна од највећих глобалних пријетњи по људско здравље и њихов штетни утицај на друштво биће све више повезан са катастрофама изазваним екстремним временским условима. Уколико не буде хитног реаговања на глобално загријавање до краја вијека, око 350 милиона Европљана годишње могло би бити изложено штетним климатским екстремима - наводи коаутор студије, Ђовани Форцијери.

Кина је одговорна за једну четвртину свјетске емисије гасова са ефектом стаклене баште, а САД су на другом мјесту са нешто више од 15 одсто, па је њихово учешће у борби против климатских промјена од кључног значаја. Иако су обје земље прошле године ратификовале Париски спопразум за ограничавање глобалног загријавања, ове године све се промијенило.

Амерички предсједник Доналд Трамп сматра да су климатске промјене измишљотина и да би због Париског споразума без посла могли да остану милиони Американаца. Због тога је у предизборној кампањи најавио повлачење из Париског споразума, а обећање је јуче спровео у дјело.

"Сједињене Америчке Државе данас су званично обавијестиле Уједињене нације о намјери да се повуку из Париског споразума", навео је на Твитеру државни секретар САД Рекс Тилерсон.

Иако ће до повлачења Американаца из Париског споразума проћи најмање три године, штетне посљедице већ се прогнозирају. Париски споразум предвиђа ограничење раста температуре у свијету испод два степена Целзијуса, међутим ако се емитовање штетних гасова не заустави могло би се десити управо супротно - до краја вијека глобалне температуре вјероватно ће бити повећане за више од два степена Целзијуса. Посљедице које би то могло изазвати у климатским промјенама су несагледиве, тврде експерти.