latinica  ћирилица
27/05/2017 |  10:25 ⇒ 28/05/2017 | 09:07 | Аутор: РТРС

Маховљани- РВ и ПВО Војске Српске обиљежава 25 година (ФОТО/ВИДЕО)

На аеродрому Маховљани код Бањалуке, данас се обиљежева 25 година од формирања Ратног ваздухопловства и противваздушне одбране Војске Републике Српске.
Маховљани -
Маховљани

На Маховљанима је одржано свечано постројавање и положени вијенци за погинуле припаднике РВ и ПВО Војске Републике Српске током Одбрамбено отаџбинског рата.

Из јединица Ратног ваздухопловства и противваздушне одбране Војске Републике Српске 61 борац дао је живот за стварање и одбрану Српске.

Некадашњи командант Ратног ваздухопловства и противваздушне одбране Војске Републике Српске Милан Торбица рекао је да су припадници овог рода дали велики допринос стварању и одбрани Српске.

- Када је ријеч о старјешинском саставу, највећи број је добровољно дошао из других јединица РВ и ПВО, на шта смо највише поносни - рекао је Торбица.

- Најбољи синови положили су живот и онда када нису смјели да лете, јер је резолуцијом из октобра 1992. године била забрањена употреба ратног ваздухопловства да би се осујетила највећа моћ Војске Републике Српске - рекао је Торбица.

ПВО је тактичким поступцима и професионалним односом у Одбрамбено отаџбинском рату нанио велике губитке непријатељским снагама.

Торбица је подсјетио да је Ратно ваздухоплоствао 1992. године, односно од оснивања, извршило 16 борбених летова, међу којима су и дејства у операцији "Коридор".

- У кратком времену, када су снаге НАТО-а и Хрватске извршиле дејство по објектима и снагама Војске Републике Српске, оборено је, према нашој евиденцији, седам авиона НАТО-а и три Хрватске, по три хеликоптера и беспилотне летјелице. НАТО у својим анализама тврди да су имали и веће губитке - навео је Торбица.

Рекао је да су изложени сачувани војни авиони и хеликоптери, који представљају дио онога чиме је располагала Војска Републике Српске.

- Када сам 2002. године отишао у пензију у исправном стању остало је седам "орлова", један "Г четири" и 15 "јастребова" који се и данас налазе у складиштима, али нису у летном стању - рекао је Торбица.

Пуковник авијације Војске Републике Српске Јанко Кецман, који је у рату обављао дужност пилота команданта, рекао је да за пилоте у току ратних дешавања није било граница.

- Ријека Уна нам никада није била граница између Републике Српске и Републике Српске Крајине. Небо је било наше и ми смо били слободни на њему - истакао је Кецман.

Он је напоменуо да је то важило за пилоте хеликоптера, јер је резолуцијом Савјета безбједности УН био забрањен лет авионима изнад Републике Српске.

- Остали дио активности обављали смо транспортним борбеним хеликоптерима, како за подршку јединица на терену, тако и за медицинску евакуацију - објаснио је Кецман.

Он је додао да се највећи број летова одвијао под забраном.

- Ми, пилоти, нисмо знали шта је забрана и летјели смо кад год је требало. Нисмо обраћали пажњу на то да ли ће нас друга страна, као што је НАТО, штитити, него нам је било битно да будемо на располагању свом народу. Нажалост, велики број мојих колега није дочекао крај рата - рекао је Кецман.

Представник породица погинулих бораца Милан Вукмировић рекао је да српски народ треба да буде поносан на борце који су погинули, бранећи своју Републику.

- Они су добровољно дошли да бране свој народ и до краја су обавили свој задатак, а ми родитељи остајемо са тугом, али и са поносом на своју дјецу - напоменуо је Вукмировић.

РВ и ПВО Војске Републике Српске формирани су 27. маја 1992. године, од када је извршено 16 борбених летова за подршку копненим снагама.

Команде су биле у Залужанима и Маховљанима у склопу 874. ваздухопловне базе Војске Републике Српске.

Извор: РТРС/СРНА