latinica  ћирилица
10/05/2017 |  16:09 ⇒ 17:38 | Аутор: РТРС

Билећа: Дан побједе обиљежен такмичењем у пјевању патриотских пјесама (ВИДЕО)

Дан побједе у Билећи обиљежен је Међународним такмичењем патриотских пјесама и изложбом фотографија Рововско стваралаштво. Сјећање на херојску историју српског и руског народа и борбу против окупатора, не само у Другом свјетском рату, приредили су Руски културни центар у РС и општина Билећа.
Дан побједе у Билећи - Фото: РТРС
Дан побједе у БилећиФото: РТРС

Славна историја, борба за правду и одбрану вијековних огњишта, руски и српски народ везује још од Руско-турског рата и Битке на Клобуку 1806. године. Подсјећање на жртве оних који су погинули за слободу на Дан побједе има посебно значење.

"Циљ ове манифестације је сјећање на побједу и на људе који су је добили својим животом, дали себе да би ми могли у слободи пјевати и сјећати се њих који су дали живот за слободу Срба и Руса“, рекао је директор Руског културног центра у РС Михаил Бочкарев.

Милорад Радовић, замјеник начелника општине Билећа је истакао да сваке године обиљежавају Дан побједе  и да им је драго што су ту гости из братске Русије.

Патриотске пјесме не само да уче историји већ и учвршћују културне везе два народа, јер музика и стихови, објашњавају учесници, најлакше премошћују све баријере. Са посебном емоцијом и поносом, у Билећи је пјевао и некадашњи официр Совјетске армије Виктор Вибаров који је отпјевао пјесму која говори о побједи која се морала извојевати да бисмо сви живјели у миру.

Осим руских, пјеване су и српске мелодије и рецитовани стихови о Косову, борбама и страдањима Срба. Иако је такмичарски карактер ове вечери остао у другом плану, посебне симпатије и награда отишле су у руке најмлађе учеснице, седмогодишње Марије Маше Бочкарове која је пјевала пјесму "Каћуша".

Отворена је и изложба фотографија „Рововско стваралаштво“, која приказује експонате настале у совјетским рововима од 1941- 1945. године. Ова изложба досада је приказана само у Републици Српској.