latinica  ћирилица
03/04/2017 |  09:32 ⇒ 04/04/2017 | 07:32 | Аутор: РТРС

Кинези граде ТЕ "Гацко 2", потписан споразум (ВИДЕО/ФОТО)

Министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић у име Владе Републике Српске потписао је данас Споразум о сарадњи на реализацији пројекта изградње ТЕ Гацко 2 са кинеским компанијама Cniha Africa Investment and Development Co. и China Machinery Engineering Corporation.
Потписан Споразум о сарадњи на реализацији пројекта изградње ТЕ Гацко 2 - Фото: РТРС
Потписан Споразум о сарадњи на реализацији пројекта изградње ТЕ Гацко 2Фото: РТРС

Поред овог споразума, министар je са компанијом Cniha Africa Investment and Development Co. потписаo и оквирни Споразум о дугорочној пословној сарадњи на реализацији стратешких инвестиционих пројеката.

Потписивању споразума у Административном центру Владе Републике Српске присутвовала је премијерка Жељка Цвијановић, генерални директор Електропривреде Републике Српске Жељко Ковачевић, извршни директор Рудника и Термоелектране "Гацко" Срђан Миловић и представници кинеских компанија потписника споразума.

Министар Ђокић је рекао да је у плану изградња ТЕ "Гацко" вриједне око милијарду КМ, најмање инсталисане снаге око 300 мегавата.

Он каже да ће координационо тијело, чије је формирање предвиђено овим споразумом, наставити анализу свих параметара који су неопходни да би се донијеле инвестиционе одлуке - оцјена раније процијењених резерви угља у овом подручју, вриједност опреме неопходне за израду пројекта и изградњу овог објекта.

Предсједница Владе Републике Српске изразила је задовољство што су са кинеским партнерима потписана два споразума, од којих један о стратешкој сарадњи, а дуги о изградњи Термоелектране "Гацко 2".

Цвијановићева је рекла да је споразум о стратешкој сарадњи дугорочан и да представља основу за сарадњу у различитим областима.

Инвестиција је вриједна преко милијарду KM, а партнери се обавезују да ће градња електране снаге 350 мегавата почети крајем 2017. године, најкасније почетком 2018.године.

Радови су пројектовани да трају пет година, а на градилишту треба да се нађе око 1000 радника, од тога 400 из Републике Српске. Када буде изграђено " Гацко 2", постојећа термоелектрана би требало да буде затворена.

Постојећа ТЕ у Гацко направљена је осамдесетих година и производи 30% електричне енергије у Српској.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је раније да је кључно потписивање споразума о стратешкој сарадњи Владе Српске са кинеским компанијама, прије свега једним од највећих финансијских и привредних гиганата "Поли", која ће помоћи у развоју готово свих дјелатности у Српској.

Додик је рекао новинарима да је Српска и раније сарађивала са кинеским компанијама, подсјетивши да је прошле године са једном од њих потписао оквирни меморандум, те да је ново што је у тај посао ушла велика групација као што је "Поли".

Управо је развој енергетике један од стратешких циљева Републике Српске, а компаније које, овим споразумима, улазе на тржиште Српске, водеће су кинеске компаније у овој области, које послују у више од 100 земаља свијета. Реализација ових споразума Републици Српској требало би да , између осталог, обезбиједи енергетску независност и дугорочну економску стабилност.