latinica  ћирилица
21/02/2017 |  18:54 ⇒ 19:09 | Аутор: РТРС

Самачко вјенчање у Јужној Кореји све популарније

Судбоносно „да“ у Јужној Кореји све чешће се током венчања изговара само једном. Тренд самачког брака, односно брака са самим собом, све више узима маха, пренијела је јужнокорејска агенција „Јонап“.
Реклама на веб-сајту "Daemyung Born Wedding" - Фото: Screenshot
Реклама на веб-сајту "Daemyung Born Wedding"Фото: Screenshot

Ким Ји Џунг, шминкерка у поодмаклим тридесетим годинама, започела је дијету како би била спремна за фотографисање на дан свог вјенчања на прољеће. Са бијелом хаљином, цвјетним букетом, свадбеном тијаром и шминком, на слици ће бити заносна, као и свака млада, осим што поред ње младожење неће бити.

Упркос томе што је сама, неће да пропусти прилику да забиљежи процват своје младости на свадбеној фотографији, иако је то помало необично.

“Оне желе да имају свадбену слику док још није касно, док су још младе и згодне, посебно због друштвеног тренда касног ступања у брак“, објаснила је једна жена запослена у фото-студију у Сеулу која је жељела да остане анонимна.

Пакет најчешће обухвата фризуру и шминку за младу, изнајмљивање двије свадбене хаљине, двије урамљене фотографије и фото-албум од 10 страница. То све кошта око 879 долара.

Сингл свадбе (свадбе за самце) су најновије отјелотворење социјалног тренда усамљеника – јести, уживати у животу, путовати сам. Тај тренд дефинише малу, али растућу групу унутар млађих генерација Јужне Кореје.

Живот самаца је такође занимљива тема и за индустрију забаве, неколико ТВ програма емитују садржаје различитих жанрова у којима је главни гост самац.

Ријалити програм, емитован у марту 2013, прати свакодневицу познатих самаца који су углавном изнад старосног просјека за улазак у брак у Јужној Кореји.

Феномен баца светло на вртлог промјена које утичу и на брачни статус у Јужној Кореји као и на доживљај брака.

Охрабрена растом тог тренда, 36-годишња жена је саопштила групи од девет својих пријатеља да је на њу ред да прими свадбене поклоне иако се не удаје. Она је у друштву једина неудата и сваком од њих је донела поклоне у вриједности од 300.000 корејских вона (око 250 евра).

“Неки од њих се селе, са другима се губи контакт, зато сам хтела да повратим свој део свадбеног новца пре него што буде касно“, објаснила је будућа млада.

Према подацима за статистику у Кореји од 2015. године, просјечне године уласка жена у брак у тој земљи биле су око 30, што је значајно повећање у односу на 2000. годину када је просек био 26,5 и на 1990. годину, када је тај број износио 24,8.

Одговарајућа старосна доб за мушкарце у Јужној Кореји је такође скочила са 27,8 у 1990. години на 32,6 у 2015, што би, како оцјењује агенција, значило да у тој држави мушкарци и жене чекају у просјеку до 30. године да би ступили у брак.

У међувремену, велики број житеља те земље почео је да мисли да може без брака.

Према резултатима истраживања, 2008. године 46,5 одсто жена које немају партнера сматрало је да је брак нешто неопходно у њиховом животу. Тај број је, према статистикама, спао на 38,7 процената у 2014, а истовремено је број мушкараца који сматрају да им је брак неопходан спао са 64,8 на 51,8.

Извор: Танјуг