latinica  ћирилица
21/02/2017 |  11:28 | Аутор: РТРС

Представљен први летећи аутомобил, кошта 400.000 долара (ВИДЕО)

Холандска компанија PAL-V је још 2012. представила прототип летећег аутомобила, а пет година касније понудиће купцима прве продукцијске верзије ове необичне летјелице.
Летећи аутомобил Liberty (Фото: PAL-V) -
Летећи аутомобил Liberty (Фото: PAL-V)

Фирма PAL-V која је развила летећи аутомобил Liberty, тврди да је њихово возило спремно за свакодневну употребу и да је усклађено са безбједносним прописима, како друмског тако и ваздушног саобраћаја.

У почетку, у понуди ће се наћи ексклузивна лимитирана серија Pioneer Editions од 90 примјерака, који ће се продавати по цијени од 600.000 долара. Касније ће у продају бити укчључен и базични модел, PAL-V Liberty Sport, који ће моћи да се набави за "скромнијих" 400 хиљада долара.

Летјелице типа Liberty су врста жироплана и визуелно више подсјећају на хеликоптер него на класичан авион.

Ипак, за разлику од хеликоптера, не могу да полећу вертикално, али им је довољна веома кратка писта да би узлетјели, па су са те стране веома практично рјешење за летећи аутомобил.

Осим тога, њима је знатно лакше управљати него хеликоптером.

Да би могли да управљају овом летјелицом/возилом, будући власници морају поред возачке да посједују и дозволу за летење жиропланом, која се, како тврде у компанији PAL-V, може добити након 30-40 часова обуке.

Произвођач каже да је за модификацију летјелице из конфигурације жироплана у аутомобил потребно свега 5-10 минута. Када се нађе на путу, Liberty може да се креће брзинама до 160 km/h.

Летећи аутомобил израђиваће се у Холандији, а предвиђа се да ће главно тржиште бити Сјеверна Америка.