latinica  ћирилица
07/12/2016 |  17:15 ⇒ 23:43 | Аутор: РТРС

Хапшења у Сарајеву; Потресно свједочанство малољетне Српкиње силоване током рата (ВИДЕО)

По налогу Тужилаштва БиХ, СИПА је на подручју Сарајева ухапсили Самира Кешмера и Мирсада Мензиловића, због вишеструког сексуалног злостављања и силовања малољетне Српкиње, током рата у Сарајеву.
Свједочење силоване Српкиње - Фото: РТРС
Свједочење силоване СрпкињеФото: РТРС

И док су ратни емисари Сарајева широм свијета говорили о силовању Бошњакиња, у том истом Сарајеву силоване су Српкиње. Данашње хапшење бивших припадника тзв. Армије БиХ тек је дјелић потврде.

- Они се терете да су 1993. године на подручју једног сарајевског насеља извршили вишестуко сексуално злостављање и силовање малодобне особе, дјевојке српске националности, на подручју Сарајева - навео је Борис Грубешић, портпарол Тужилаштва БиХ.

На том подручју огромни мозаик састављен од бруталног злостављања, малтретирања и иживљавања над Српкињама, које су привођене због тривијалних разлога.

Исјечци из потресних свједочења силованих Српкиња говоре о томе: "Одвели су ме у Студентски женски дом `Младен Стојановић`...Мене је Бесим смјестио у студентску гарсоњеру, гдје ме је силовало шест униформисаних муслимана."; "У подруму наше зграде било нас је осам Српкиња.....Муслимански војници све нас силовали су свакодневно....Тукли су нас и са извађеним ножевима пријетили да ће нам сјећи дојке, уши и дијелове тијела.".

Четврти спрат Централног затвора, дом "Младен Стојановић", подруми код самопослуге "Борсалино", старог хотела "Балкан", ЖИШ-а, стан у Мис Ирбиној - тек је дјелић списка приватних затвора, гдје су се одвијала силовања. И не само у њима.

- Има један примјер из `93. године у Сарајеву гдје је дјевојчица српске националности живјела са својим родитељима, а када је изашла напоље пресрели су је припадници Армије БиХ и силовали је - наводи Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина.

И док су жртве од страха и понижења ћутале, у београдском ГАК-у тражиле прекид трудноће, њихови злотвори, а бројна се имена знају, никако да се нађу пред правдом.

- Један број жена је већ завршио овоземаљски живот, тако да више нема ко ни свједочити. Не знам шта тај суд и тужилаштво раде толике године да нису хапсили кривце - истиче Божица Живковић Рајилић, предсједница удружења Жена жртава рата Републике Српске.

Уз 2.220 смртно страдалих жена, у Републичком центру за истраживање ратних злочина евидентирано је више од 1.400 жена, углавном жртава сексуалног насиља. Најмлађе жртве силовања биле су двије деветогодишње дјевојчице са подручја Илијаша и Оџака и 12-годишњакиња из Сарајева. За злочине над Српкињама у БиХ до сада је осуђено само шест лица.