latinica  ћирилица
06/12/2016 |  11:32 | Аутор: РТРС

Откриће о сјећању може да води изљечењу менталних болести

Научници имају нову теорију о томе како мозак обрађује сјећања, која обећава да ће у будућности моћи да помогне онима који болују од депресије или других менталних болести.
Мозак - илустрација (фото: Thinkstock) -
Мозак - илустрација (фото: Thinkstock)

Студија Универзитета у Висконсину фокусирала се на радно памћење, које покрива непосредне ствари попут нових бројева телефона или гдје смо оставили кључеве од куће. Преовлађујућа теорија о овом типу меморије гласи да информација нестане ако је особа "смјести далеко у мозгу" и не размишља о њој неко време.

Али, истраживачи су открили да сјећање заправо остаје смјештена у мозгу, као и да може да се поврати кроз магнетну стимулацију посебних ћелија, како наводе. То не значи да може да помогне да се сјетите неких ствари, али истраживачи кажу да су импликације и даље потенцијално велике.

"Ово мијења начин на који размишљамо о структури радне меморије и обрађивању које подржава", рекао је коаутор студије Нејтан Роуз. Истраживач Бред Посл објашњава зашто би ово могло да буде велико откриће за оне који имају менталне болести, попут шизофреније.

"Већина менталних болести је повезана са немогућношћу да се одабере о чему ће се размишљати. На овај начин желимо да преузмемо прве кораке у развијању механизама који ће нам омогућити контролу над оним о чему ћемо да размишљамо.", додао је Посл.

И даље је потребно пуно рада, али генерална идеја могла би да помогне људима да преусмјере фокус, у случају шизофреније, то би значило пребацивање са халуцинација на стварност.

Извор: Б 92