latinica  ћирилица
16/11/2016 |  17:15 ⇒ 17/11/2016 | 07:43 | Аутор: РТРС

Упркос гаранцијама Јеринића почињу саслушавања војника због референдума (ВИДЕО)

И поред гаранција замјеника министра одбране БиХ Бориса Јеринића, од сутра почињу саслушања војника Оружаних снага БиХ који су изашли на референдум о Дану Републике Српске.
Војници - Гласање на референдуму - Фото: РТРС
Војници - Гласање на референдумуФото: РТРС

Први испред војно дисциплинског вијећа Оружаних снага БиХ у касарни у Рајловцу, наћи ће се Ненад Павић, поручник оружаних снага Босне и Херцеговине јер је фотографисан како се у униформи изјашњава на референдуму.

„Не може доћи до санкција ја нећу дозволити да се санкционише било који војник“, изјавио је помоћник министра одбране БиХ Борис Јеринић.

Овако је замјеник министра одбране БиХ гарантовао крајем прошлог мјесеца. Ипак, војници ће бити саслушани, а можда и санкционисани. Први под истрагом ће бити Ненад Павић из Бригаде тактичке подршке у Рајловцу код Сарајева, који је фотографисан у униформи, док се изјашњавао на референдуму.

Павића терете да је изласком на референдум о Дану Републике, нарушио углед Министарства одбране БиХ.

„Оно што може да буде то је пријеки суд, а може да добије отказ из службе- то је најтежа мјера. Ми се искрено надамо и сигурни смо да до ње неће доћи”, рекао је Павићев адвокат Милан Петковић.

Петковић очекује да Павић буде ослобођен било какве одговорности јер он, каже, није починио никакво кривично дјело, нити прекршај.

„Ако анализирамо сама правила војне службе овдје не постоји никаква одговорност Павића. Он је грађанин Републике Српске и он је имао право да изађе на референдум и да гласа“, додаје Петковић.

Петковић каже да у конкретном случају неће прихватити ни најблажу казну, јер за то нема одговорности. Најављује да ће у случају неких санкција бити искоришћене све правне могућности.

С обзиром на то да је референдум универзално демократско, уставно и законско право, није најјасније који је закон Ненад Павић прекршио изласком на референдум!