latinica  ћирилица
07/11/2016 |  14:50 | Аутор: РТРС

Рајилић: Потврда агресије Хрватске на БиХ и Српску

Предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић сматра да јавно признање пуковника Хрватске војске Винка Штефанека да је командовао јединицама Хрватског вијећа одбране /ХВО/ на подручју Орашја и Посавине потврђује да је Хрватска извршила агресију на БиХ и Српску, на што годинама упозоравају породице српских жртава рата.
Божица Живковић Рајилић - Фото: СРНА
Божица Живковић РајилићФото: СРНА

"Наше удружење годинама указује на чињеницу да је у марту 1992. године Хрватска у Броду извршила агресију на БиХ и Републику Српску, али нико до сада није желио то да чује и разумије", рекла је Рајилићева Срни.

Рајилићева је подсјетила да је на стотине српских жена доживјело физичку тортуру и силовање, а многе су и убијене у селима уз ријеку Саву - од Брода, Оџака, Дервенте до Шамца.

"Најстрашније врсте злочина почињене су на подручју Брода у неколико логора у којима су били смјештени српски цивили, гдје су издаване наредбе о силовању српских жена о чему постоје писани трагови када су јединице Хрватске војске бјежећи напуштале то подручје", напоменула је Рајилићева.

Она је рекла да агресија Хрватске на БиХ и Републику Српску коначно излази на видјело, што потврђују и хрватски ратни команданти.

Рајилићева је рекла да су чланице Удружења жена жртава рата Републике Српске спремне да свједоче о овим злочинима пред правосудним институцијама БиХ уколико дође до подизања оптужнице и процесуирања 10 припадника ХВО-а који се терете за ратне злочине над Србима на подручју Орашја.

"Наше удружење годинама указује на ратне злочине над Србима које су починили припадници регуларне Хрватске војске у Мркоњић Граду, Влашићу и другим подручјима", истакла је Рајилићева.

Она је додала да постоје бројни материјални докази и искази свједока ратних догађаја за процесуирање ратних злочина над Србима на подручју Орашја.

Пуковник Хрватске војске Винко Штефанек потврдио је недавно за телевизију "Н1" да је командовао поступцима ХВО-а на подручју Орашја и источне Посавине.

Он је потврдио наводе Алмина Даутбеговића, адвоката Ђуре Матузовића, једног од ухапшених припадника ХВО-а, да је Хрватска војска била надређена јединицама ХВО-а у Посавини.

Припадници Агенције за истраге и заштиту /СИПА/ БиХ на подручју Орашја ухапсили су недавно 10 лица због сумње да су, као припадници ХВО-а, у овом мјесту починили ратни злочин над већим бројем Срба од априла 1992. до јула 1993. године.

Ухапшени су били припадници Војне полиције ХВО-а и полицијских структура, као и стражари у логорима и објектима за затварање.

Припадници Сипе су, по налогу Тужилаштва БиХ, ухапсили Ђуру Матузовића, Иву и Таду Оршолића, Марка Доминковића и Јосу Недића.

Међу ухашенима су и Марко Баотић, Марко Блажановић, Мато и Анто Живковић и Стијепо Ђурић, саопштено је раније из Тужилаштва БиХ.

Извор: СРНА