latinica  ћирилица
29/10/2016 |  09:17 | Аутор: РТРС

Бруснице оспорене као лијек за уринарне инфекције

Дјеловање још једног народног лијека оповргнуто је налазима студије која је показала да капсуле брусница нити спречавају нити лијече уринарне инфекције, као што се мислило.
брусница - Фото: илустрација
брусницаФото: илустрација

Послије деценија опречних доказа о томе да ли бруснице у неком облику могу да спријече изузетно распрострањене бактеријске инфекције, посебно код жена, стигла је научна „пресуда“.

Многе студије су указивале на то да је увјерење о користи од брусница засновано на такозваној слабој науци, али то није спријечило да рекламери, чак и неки здравствени радници, препоручују сок од бруснице или капсуле од бруснице као начин да се избјегну непријатне и потенцијално рискантне уринарне инфекције.

Нова студија објављена у интернет издању листа Journal of the American Medical Association користила је строге методе и дошла до убједљивих резултата, наводи се у уводнику тог листа.

Здравствени радници који подстичу употребу производа од брусница као метод превенције уринарних инфенкција „чине својим пацијентима лошу услугу“, пише у уводнику.

Наводи се и да је потребно спровести додатна истраживања да се пронађе ефикасан начин лијечења за штићенике домова за старе и других особа које погоди ова непријатна инфекција, али се указује да је „вријеме да се крене даље од брусница“.

Студија је спроведена на 147 жена у домовима за старе којима су према насумичном одабиру даване по двије капсуле брусница или празних пилула током годину дана.

Одјељење за алтернативну медицину америчких Националних здравствених института наводи да људи који мисле да имају уринарну инфекцију треба да посјете љекара ради дијагнозе и терапије, и да избјегавају производе од бруснице „умјесто испитаних терапија за инфекције“.

Извор: РТС